Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
U izvješću među ostalim stoji i kako "...Vlada nije riješila slučajeve povrata nekretnina Srpskoj pravoslavnoj crkvi"

State Department: Vjerske slobode ugrožene diljem svijeta

 

State Department

 

Novosti iz svijeta

 

 

Vjerske slobode ugrožene su diljem svijeta, a najveću zabrinutost izaziva položaj vjerskih manjina i skupina u Saudijskoj Arabiji, Sjevernoj Koreji, Iranu, Mianmaru, Eritreji, Sudanu, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu, stoji u zaključku godišnjeg izvješća o vjerskim slobodama američkog State Departmenta.

 

Saudijska Arabija kritizirana je zbog tortura i diskriminacije manjinskih šijita, no Trumpova je administracija nastavila Obaminu politiku i izuzela arapsku monarhiju od sankcija zbog strateškog partnerstva sa SAD-om. 

...

Izvješće kritizira Kinu zbog tretmana muslimana, tibetanskih budista i pripadnika sekte Falun Gong. 

Dokument otkriva kako je u Sjevernoj Koreji prošle godine ubijeno ili nestalo 200 ljudi, a u logorima je zatočeno između 80.000 do 120.000 političkih zatvorenika među kojima su i oni zatočeni zbog religijskih razloga.

Izvješće koje američko Državno tajništvo podnosi Kongresu od 1998. obuhvaća stanje religijskih sloboda u više od 190 država, a pripremaju ga američka veleposlanstva u tim zemljama prikupljajući informacije iz vladinih agencija, religijskih i nevladinih organizacija, novinara, aktivista, akademika…

 

Kada je riječ o Hrvatskoj, u izvješću među ostalim stoji kako je pučki pravobranitelj upozorio kako su neke zdravstvene institucije odbile liječenje Jehovinih svjedoka koji ne pristaju na transfuziju krvi iz vjerskih razloga. Vlada nije riješila slučajeve povrata nekretnina Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Državni su dužnosnici sudjelovali na komemoraciji žrtvama u Jasenovcu koju su predstavnici židovskih i srpske zajednice uglavnom bojkotirali jer je, stoji u izvješću, u blizini nekadašnjeg logora bilo postavljeno privatno spomen-obilježje ratnih veterana s ustaškim pozdravom Za dom spremni. Spomen-obilježje kasnije je premješteno, a Vlada je osnovala posebno povjerenstvo zaduženo za preporuke o korištenju totalitarnih simbola i slogana nakon Drugog svjetskog rata. Predstavnici židovske zajednice upozoravaju na negiranje holokausta i povijesni revizionizam, a u izvješću se spominje i marš desničarske neparlamentarne stranke s ustaškim simbolima, kao i poklič Za dom spremni  na javnom koncertu u kolovozu prošle godine.

 

Državni tajnik Mike Pompeo kazao je kako su religijske slobode prioritet Trumpove administracije kada je riječ o ljudskim pravima, te kako će u srpnju u Washingtonu biti održan sastanak ministara vanjskih poslova posvećen toj temi.

 

 

Foto: 1. Izvor

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 499 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja