Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 

U Latinskoj Americi pobačaj je legaliziran samo u Urugvaju i Kubi

U Argentini nije prošao zakon o legalizaciji pobačaja

 

Argentina

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Nakon maratonske rasprave u gornjem domu argentinskog parlamenta je odbijen prijedlog zakona kojim bi bio legaliziran pobačaj do 14 tjedna trudnoće.

 

Lokalni mediji predviđali su kako će od 72 zastupnika čak 37 njihovih ruku biti podignuto za usvajanje zakona te da će Argentina na taj način napraviti povijesni korak unatoč snažnom utjecaju Crkve u toj zemlji, no to se nije dogodilo. U gornjem domu parlamenta, 38 zastupnika glasalo je protiv nacrta novog zakona, 31 zastupnik glasao je za, a dva su bila suzdržana.

...

Trenutno je pobačaj u Argentini dopušten samo u slučajevima silovanja ili ako trudnoća ugrožava zdravlje majke. Zakonodavac za novi prijedlog zakona o pobačaju o kojem bi se raspravljalo mora čekati sljedeću godinu.

 

 

Ispred parlamenta organizirani prosvjedi

Za vrijeme glasanja o novom zakonu o pobačaju, ispred zgrade argentinskog parlamenta su bili organizirani prosvjedi aktivista obje strane, pokreta "Za pravo na odlučivanje" i "Spasiti oba života". Na ulicama su, uz tisuće prosvjednika, bili i brojni policajci. Aktivisti koji zagovaraju pravo na izbor bili su odjeveni u zeleno, a vijest o odbacivanju prijedloga zakona primili su u suzama.

 

Argentina

 

Aktivisti za borbu protiv pobačaja slavili su odluku zastupnika gornjeg doma argentinskog parlamenta. "Rezultat glasanja u parlamentu dokaz je da je Argentina još uvijek zemlja koja cijeni obiteljske vrijednosti", kazao je jedan od aktivista, piše BBC. Njihovu borbu protiv pobačaja podržao je i sam argentinski predsjednik Mauricio Macri koji je i sam protivnik pobačaja. Pozvao je zastupnike da dobro razmotre kako će glasati.

 

 

Pitanje legalizacije pobačaja je pitanje javnog zdravstva

Za zakonodavca, borba za legalizaciju pobačaja je pitanje javnog zdravstva. Prema najnovijim podacima, prošle godine su od komplikacija nastalih kod ilegalnog pobačaja umrle 43 žene. "Žene će napraviti pobačaj, bio on legaliziran ili ne", kazala je odvjetnica i aktivistica za pravo na izbor Cartabia Groba.

Donji dom parlamenta sredinom lipnja je glasanjem prihvatio nacrt zakona o legalizaciji pobačaja u prvih četrnaest tjedana trudnoće. Glasanje je povijesno važno za Argentinu, gdje je Katolička Crkva upregnula sve snage kako nacrt zakona ne bi prošao. Biskupi su se mobilizirali ne bi li uvjerili zastupnike da ne glasaju za zakon, zaprijetivši čak izbacivanjem iz Crkve.

 

U Latinskoj Americi pobačaj je legaliziran samo u Urugvaju i Kubi.


 

Foto: 1. EPA/David Fernandez

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina/dnevnik.hr

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 389 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com