Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Njemačkoj vladi važno i dalje slijediti put diplomacije

 
Perzijski zaljev
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Njemačka odbija sudjelovanje u vojnoj misiji u Perzijskom zaljevu pod vodstvom SAD-a, ali istodobno najavljuje podršku eventualnoj misiji Europske unije u Hormuškom tjesnacu u tijesnoj suradnji s Francuskom i Velikom Britanijom, priopćila je njemačka vlada u srijedu.- Njemačka vlada je skeptična glede konkretnog prijedloga SAD-a i zato nije ni ponudila konkretno sudjelovanje u misiji, rekla je u srijedu na redovitoj konferenciji za tisak zamjenica glavnog glasnogovornika njemačke vlade Ulrike Demmer

...

Kao razlog Demmer je navela razlike u ukupnoj politici Njemačke prema Iranu u usporedbi s politikom SAD-a prema Iranu. 

Demmer je objasnila da je njemačkoj vladi važno i dalje slijediti put diplomacije kojoj je cilj deeskalacija i očuvanje nuklearnog ugovora s Iranom. 

Sudjelovanje u misiji pod vodstvom SAD-a bi moglo otežati postizanje ovog cilja, rekla je Demmer i naglasila kako Njemačka i dalje podržava konkretni cilj omogućavanja slobodne pomorske plovidbe u Hormuškom tjesnacu. 

SAD su posljednjih dana europskim partnerima predstavile svoj koncept osiguranja slobodne plovidbe u Perzijskom zaljevu i od partnera zatražili izjašnjavanje o eventualnom doprinosu ovoj akciji. 

Njemačka vlada, kako je istaknula Demmer, istodobno se nalazi u stalnoj razmjeni s ostalim europskim partnerima te posebice Francuskom i Velikom Britanijom oko eventualne europske misije s ciljem osiguranja neometane plovidbe kroz Hormuški tjesnac. 

- Njemačka vlada podržava prijedlog o pokretanju pomorske zaštitne misije europskih zemalja, rekla je Demmer. 

Prije toga je u razgovoru za javni servis ZDF i potpredsjednik vlade Olaf Scholz izrazio svoju skepsu glede eventualnog sudjelovanja Njemačke u vojnoj misiji pod vodstvom SAD-a. 

- Ideja o vojnoj misiji zaštite prometa u Hormuškom tjesnacu je preuranjena, rekao je Scholz. 

Od dolaska Donalda Trumpa na vlast, odnosi između SAD-a i Njemačke su se pogoršali a jedan od najvećih kamena spoticanja je i predbacivanje Washingtona Berlinu da premalo uplaćuje u zajednički fond NATO-a. 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 496 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr