Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Vjeroučitelj - I.D.DUHOVNOST

VJEROUČITELJ
Osobe uhvaćene s prstima u pekmezu lako je ucjenjivati

Šleper čokolade

 

Duhovnost

 

 

 

Kušnja nije grijeh niti Božja kazna. Ona dolazi od naše nesavršenosti i životnih poteškoća. Kad osjetim da mi se poteškoće približavaju provodim više vremena s Bogom. Svjestan sam tko je On u svojoj snazi i slavi. Moleći i proseći u Njegovoj blizini sve ono nepovoljno oko mene odjednom nestaje. Ohrabrenje nalazimo kod proroka Habakuka.

 

Jahve, moj Gospod, moja je snaga, i vodi me na visine. (Hab 3,19)

Imaš li kušnji – raduj se, jer to je siguran znak da te đavao jako mrzi, a Bog neizmjerno voli. Ništa se ne događa bez Božje volje i u mjeri koju ne možemo podnijeti. Osim ako sve ne pokušavamo riješiti vlastitim snagama. Shvati jednom zauvijek da ćemo uvijek biti kušani i ne troši previše snage da budeš bez poteškoća. To će te ubiti. Bog kroz kušnje oblikuje u nama Isusov karakter. Isus ima ove osobine opisane u poslanici Galaćanima.                                                                                                                                           

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost. (Gal 5,22)

 

 

Kušnja je prevelika

Unutarnji i vanjski neprijatelji vrebaju na sve strane. Time su nas  često plašili u Jugoslaviji da bi nas održali budnima. Jer  ljudi su kvarljiva roba. To znaju i ravnatelji po školama koji izgrađuju mreže svojih pouzdanika da im ne bi što izmaklo kontroli. Oni nisu kvarljiva roba. Njihovi prijatelji upadaju slučajno usred vašeg nastavnog sata i brzopotezno "čitaju" stanje u razredu. Jao tebi ako si u tom trenutku sjeo ili ti je ploča trenutno neispisana. Odjek ćeš čuti već na idućem Učiteljskom vijeću. Najbljutaviji su ciljani razgovori s učenicima o nastavnicima. Nagrada je čokolada. Tko ne bi pristao? Ja se ne bih prodao ni za šleper čokolade. Nije slučajno da dio učitelja ima poteškoća sa štitnjačom ili povišenom razinom šećera u krvi. Stres.

Ravnatelji u školama imaju tzv. "crne liste" nepoželjnih učitelja. Ako jednom dođeš na popis nećeš dobiti posao u nijednoj školi niti na zamjeni. Divno su umreženi. Zato zapošljavaju samo pouzdane, nečije kćeri, sinove, šogorice,… Šutnja je zlato! Zato oni koji pronevjere npr. 16.000,00 kuna državnog novca na osobno školovanje, koji zakidaju dnevnice i jubilarne nagrade učiteljima ili kojima netragom nestaje novac iz aparata za čokoladice i kekse, bivaju nagrađeni mjestom u ministarstvu. Kušnja je prevelika. O, kako je slatko griješiti! Takve osobe uhvaćene s prstima u pekmezu lako je ucjenjivati. I one napreduju jer ih trebaju.

 

Potrebna nam je nepokolebljiva vjera

Na poslu, internetu ili bilo gdje u životu odlučujemo se za Boga ili đavla. Imamo šansu izgraditi u sebi Kristov karakter. Možda baš ti ispijaš kave i tračaš, ogovaraš i pleteš tko zna kakve priče o ljudima oko sebe, a sebe ne vidiš. Takvi katolici su drek-katolici.  Čak mi je jedna od njih rekla da joj se djed nakon smrti javio u snu i rekao da Bog nije tako strog kako je mislio. Što se babi htilo, to se babi snilo!  Tako ispada da možeš raditi i najgore bezvezarije i Bog će ti progledati kroz prste. To je u redu kad On ne bi bio pravedan.

Ako pristaneš na izgradnju kroz kušnje vremenom će se smanjiti njezina snaga i ojačati ustrajna vjera. Izgrađujmo se u strpljivosti. Vrhunac kušnji je mučeništvo. Apostol Jakov nam poručuje u svojoj poslanici:

Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.

Blago čovjeku koji trpi kušnju: prokušan, primit će vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube. Neka nitko u napasti ne rekne: »Bog me napastuje.« Ta Bog ne može biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga.  Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću. (Jak 1, 2-4; 12-15)

 

A što je s drugima? Oni su izabrali svoj put. Bože, budi im milostiv!

Foto: 1. masterfile.com

Vjeroučitelj - I.D.
 
 
 
 
 
 

Vjeroučitelj I.D.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 578 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com