Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

DUHOVNOST

VJEROUČITELJ
Braniteljima iskazujemo zahvalnost za žrtvu, za primjer kako se voli domovina 

JEDNE NOĆI

 

Dušni dan

 

 

 

Bezbroj puta prolazimo kroz vrata  ne razmišljajući kamo vode i što se sve može naći iza njih. Jednom kad dođe smrt proći ćemo kao kroz vrata koja vode iz života u smrt i iz smrti u život.

 

Teško je govoriti o smrti. Svatko tko se rodio jednom mora i umrijeti. Kada? Taj dan zna samo Bog. Zbog toga se ne trebamo tjeskobno brinuti. Važno nam je prolaziti ovim svijetom čineći dobro, poput Isusa. O tome nalazimo zapis u knjizi Djela apostolska.

 ...

Svi svetiPetar tada prozbori i reče: »Sad uistinu shvaćam da Bog nije pristran, nego – u svakom je narodu njemu mio onaj koji ga se boji i čini pravdu. Riječ posla  sinovima Izraelovim navješćujući im evanđelje: mir  po Isusu Kristu; on je Gospodar sviju. Vi znate što se događalo po svoj Judeji, počevši od Galileje, nakon krštenja koje je propovijedao Ivan: kako Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim  i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući  sve kojima bijaše ovladao đavao.«
»Mi smo svjedoci svega što on učini u zemlji judejskoj i Jeruzalemu. I njega smakoše, objesivši ga na drvo! Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje – ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima – nama koji smo s njime zajedno jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih.«
»On nam i naloži propovijedati narodu i svjedočiti: Ovo je onaj kojega Bog postavi sucem živih i mrtvih!«
»Za nj svjedoče svi proroci: da tko god u nj vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha.«  (Dj 10,34-43)

Isus je svojom smrću i uskrsnućem pobijedio smrt i otvorio nam nebo. Smrt više nije kraj našeg života. Bolan je to prijelaz u veliku radost. Uvijek valja biti spreman za trenutak susreta s Gospodinom. Stvarno živiš samo onoliko koliko si vremena posvetio drugima i koliko si  ih volio. Isus je u tome bio savršen.

Mudri grčki filozof Sokrat, nekoliko stotina godina prije Isusova rođenja, pred smrt je odgovorio na pitanje boji li se smrti: „U svojoj mladosti nastojao sam dobro živjeti, a u starosti nastojim dobro umrijeti. Pošto sam kao mladić pošteno živio, zato sada veseo očekujem smrt. „

...

Svake godine, u mjesecu studenome, na poseban način se sjećamo naših pokojnika, koji su bili među nama, a sada uživaju u ljepoti i radosti vječnog života. To su svetkovina Svi sveti i spomendan Dušni dan. U molitvi smo povezani s njima, a svoje poštovanje i sjećanje pokazujemo posjećivanjem njihovih grobova. Tada ih kitimo cvijećem i palimo svijeće, koje znače našu vjeru u uskrslog Isusa Krista, koji je pobjednik tame i smrti.

Kao kršćani vjerujemo u vječni život koji će se ostvariti nakon našeg ovozemaljskog života. Taj dar nam je darovan, Isus ga je darovao svojom mukom, smrću i uskrsnućem.

 

 

Bog nas želi imati uvijek u svojoj blizini kao brižan Otac. On je svom očinskom srcu pribrojio branitelje, poginule, nestale i umrle, kojima iskazujemo zahvalnost za žrtvu, za primjer kako se voli domovina.

 

Jedne noći

 

Te noći pisah sjedeć posve mirno,
Da ne bih majci u susjednoj sobi
Škripanjem stolca u san dirno.


A kad mi koja ustrebala knjiga,
Sasvim sam tiho išao po sagu.
U svakoj kretnji bila mi je briga
Da staričicu ne probudim dragu.

 

I noć je tekla spokojna i nijema.

 

A tad se sjetih da je više nema.

 

Dobriša Cesarić

 

Foto: Morgan Matijević

Vjeroučitelj - I.D.
 
 
 
 
 
 

Vjeroučitelj I.D.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 313 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com