Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DUHOVNOST

VJEROUČITELJ
Može li promjena imena donijeti i stvarne promjene?

PRIJEKOR I PROMJENA

 

Duvno - Tomislavgrad

 

 

 

Piše: Vjeroučitelj I.D.

 

U predstavi "Ustav Republike Hrvatske" policajac Vaso ili Vasilije, Srbin u Hrvatskoj, početkom Domovinskog rata promijenio je ime. Logično, nazvao se Ante. Valjda po svetom Antunu. U jednoj sceni kaže: "Nekako, ne znam kako, opet svi znaju da sam Srbin!"

 

Marijan Lipovac 29.4.2012. godine piše U Vjesniku: "Najveći udarac povijesti i tradiciji bilo je preimenovanje Duvna. Kad se kralju Aleksandru 1928. rodio drugi sin, koji je dobio ime Tomislav, Duvnjaci su kralju predali rezoluciju u kojoj su ga zamolili da se Duvno nazove Tomislavgrad 'u počast princa Tomislava i krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava'. Aleksandar im je udovoljio, ali djelomično jer se u ukazu jasno kaže da se Duvnu 'u znak kraljevske pažnje' daje ime Tomislavgrad 'po imenu Njegova Visočanstva princa Tomislava', dok se prvi hrvatski kralj ne spominje."

...

Gradiću na istoku zagrebačke županije tijekom ovogodišnje kampanje za lokalne izbore na jednom plakatu promijenjeno je ime u Drugo Selo. Promjenom imena trebalo je doći do promjene u upravljanju gradom.

Promjene imena su zeznuta stvar. Ovih dana traži se promjena imena poznate face bivšeg režima. Može li promjena imena donijeti i stvarne promjene?

A gdje su imena onih trajno nezaposlenih, branitelja bez ostvarenih prava, udovica i majki kojih muževi i sinovi nikada nisu pronađeni? Možda po njima treba nazivati ulice i trgove?

 

Na putu u Jeruzalem u nekom samarijskom selu  Isus i njegovi učenici nisu bili primljeni. Budući da Židovi nisu podnosili Samarijance, Isusovi učenici-Židovi, tražili su od Isusa da munjama sprži stanovništvo toga mjesta. Kakav genocid! Nisu razumjeli logiku Božje vladavine ili Božjeg kraljevstva. Bog nije pristran. Jednako voli Samarijance. Otišli su nenasilno u drugo selo. To je Božja logika. Silom se ništa ne postiže. Mrzitelji ne razumiju logiku evanđelja nego vlasti. Isus traži promjenu osobe. Sve ostalo je laž. O tome piše evanđelist Luka.

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: "Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?" No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo. (Lk 9,51-56)

Oprez s promjenama!

 

Foto: 1. scrshot Youtube

Vjeroučitelj - I.D.
 
 
 
 
 
 
Autor: Vjeroučitelj I.D.
 

Vjeroučitelj I.D.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 298 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com