Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Vjeroučitelj - I.D.DUHOVNOST

VJEROUČITELJ
Emanuel - s nama Bog 

Janje i lav

 

Božić

 

 

 

Dogodilo se jednostavno Božićno čudo. Na putu prema crkvi zabunom sam povezao staricu koja sliči našoj poznanici. Supruga je s njom izmijenila nekoliko riječi. Nakon mise mi je prepričala. Gospođi je dva puta operiran rak, oslabljena, vukući se ulicom, razmišljala je hoće li izdržati do crkve. Nevjerojatno joj se činilo da bi je itko povezao. Bog je odmah reagirao.

 

Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove. On, koji je odsjaj Slave i otisak Bića njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama; postade toliko moćniji od anđela koliko je uzvišenije nego oni baštinio ime. (Heb 1,1-4)

Milost je nezaslužena naklonost, dobrota i ljubav. Božja se ljubav pokazuje u opraštanju grijeha bez naše zasluge. Marija možda nije razumjela riječi "milosti puna", koje joj Bog upućuje po anđelu, ali  na kraju pristaje biti Isusova majka. Svjesno se naziva službenicom Gospodnjom, jer shvaća da joj to daje samo Bog.

Kroz cijeli Stari zavjet pojedinci su izabirani prenositi  Božju riječ. Oni su čuvari Saveza i pomazanici Božji. Ta riječ je zapisivana sve do trenutka kad je postala opipljiva. Ušla je u ljudsko meso, kosti, krv. Postala je ljudska narav, čovjek.

A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.«


Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog!   (Mt 1,18-23)

Isusa uspoređujemo s janjetom, jer je slika janjeta koje je dobrovoljno prineseno za žrtvu kako bi nas spasio. S njime nismo bez nade u spasenje, jer  je on  lav jači od našeg smrtnog neprijatelja Sotone.

Moćnici ovog svijeta, kao i kralj Herod nekada, ovih se dana trude zasjeniti ovaj veličanstveni događaj prijetnjama naoružanjem. Tko je štitio Isusa? Magarac i vol. Jedini eksplozivan naboj bio je metan u zraku.

Josip je vjerojatno "okrenuo" janjca na ražnju, a to bih i njima savjetovao.

Čestit Božić!

 

Foto: 1. Youtube

Vjeroučitelj - I.D.
 
 
 
 
 
 

Vjeroučitelj I.D.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 692 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com