Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Prijevremeni izbori mogući krajem lipnja
Pala kosovska vlada
 

 

Vlada Kosovo

 

Novosti iz svijeta
 
 

Skupština Kosova izglasala je nepovjerenje kosovskoj vladi, čime je napravljen korak prema izvanrednim izborima koji bi mogli biti održani krajem lipnja, izvještavaju beogradski i prištinski mediji.

 

Na izvanrednoj sjednici kosovskog parlamenta protiv vlade premijera Ise Mustafe glasovalo je 78 zastupnika, a 25 ih je bilo za povjerenje vladi. Politička nagađanja u Prištini za sada se svode na procjene da bi novi izbori mogli uslijediti 25. lipnja, javio je dopisnik B92.

...

Glasovanje o nepovjerenju vladi zatražila je oporbena Inicijativa za Kosovo, uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i pokreta Samoopredjeljenje, ali i 12 zastupnika stranaka koje su na vlasti.

Premijer Isa Mustafa je prije izjašnjavanja zastupnika ocijenio da je prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi "politički i bez argumenta" te da mu je cilj "sakrivanje ranijih koruptivnih afera" i "destabiliziranje zemlje".

"Mi imamo najviše uspjeha u borbi protiv ekstremizma, migracija i korupcije. Ova vlada je provela mnoge reforme, naslijedili smo dugove od ranije, ali smo ispunili obveze i povećali proračun, otpisali smo dugove i ostvarili proračunsku stabilnost. To govori o kredibilitetu ove vlade", prenijeli su mediji ocjenu Ise Mustafe uoči glasovanja o nepovjerenju vladi koju vodi. Kosovsku vladu, među ostalim, iz oporbenih krugova optužuje da nije ispunila mnoga obećanja te da je "potpisala štetne sporazume (s Beogradom) u Bruxellesu i pristala na loš sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom".

Glasovanje o nepovjerenju jedina je opcija, a prijevremeni izbori jedini izlaz u ovom trenutku, ocijenjeno je u obrazloženju za glasovanje o nepovjerenju kosovskoj vladi.

Potpredsjednik kosovske vlade u ime srpske zajednice Branimir Stojanović izjavio je ranije danas za Radio-televiziju Srbije da je kosovska vlada "bolesnik na aparatima", a da je samo pitanje "tko će isključiti te aparate i oglasiti da vlada ne postoji" te "tko će za to biti optužen".

Stojanović je ocijenio da su izbori neminovni i da je to "više nego jasno".

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini poručili su da neće glasovati za demarkaciju granične crte s Crnom Gorom, što je jedna od preuzetih međunarodnih obveza na koju kosovski parlament podsjećaju i američki dužnosnici. Demarkaciji se protive i neke albanske oporbene stranke.

Predsjednik Skupštine Kosova Qadri Veselji ranije danas je u telefonskom razgovoru sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoytom Brayanom rekao da "ima zastoja u odlučivanju o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja" vladi Kosova, ali i problema u postizanju suglasnosti o demarkaciji granice s Crnom Gorom, prenijeli su kosovski mediji.

 
 Foto: 1. Twitter

Autor: UCM

Izvor: HRT

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 369 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com