Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Što Nikolić misli kada kaže da Srbija "ima obvezu štititi svoje građane"?
Nikolić: Srbija spremna poslati vojsku na Kosovo
 

 

Nikolić

 

Napetost u odnosima između Srbije i Kosova eskalirala je jučer kada je iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici krenuo vlak na kojem je na nekoliko jezika ispisano "Kosovo je Srbija", a unutrašnjost oslikana motivima fresaka srpskih manastira na Kosovu koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Nakon što su vlak s provokativnim porukama uputili za Kosovsku Mitrovicu, što je izazvalo incident, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u Beogradu je okupio Savjet za nacionalnu sigurnost. Na sjednici su uz Nikolića bili i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ministri unutarnjih poslova, obrane i pravosuđa, načelnik glavnog stožera srbijanske vojske, prvi čovjek policije te drugi predstavnici sigurnosnog sektora.


Tomislav Nikolić izjavio je kako je Srbija spremna poslati vojsku na Kosovo i Metohiju ako tamošnje srpsko stanovništvo bude ugroženo. Dodao je kako bi bio spreman onamo otići i sam, što mu "ne bi bilo prvi put". Rekao je da Srbija nikoga neće napasti, ali da "ima obavezu štititi svoje građane". Naveo je da je Srbija i dalje spremna jučerašnje događaje tumačiti kao provokaciju, jer ne želi nikakav sukob. Ocijenio je, međutim, da je slanje specijalnih jedinica kosovske policije na sjever Kosova, kamo je vlak trebao doći - znak da Priština želi sukob.

 

Nikolić je kazao i kako od EU-a i SAD-a traži da se izjasne o izjavi kosovskog premijera u kojoj im on zahvaljuje na podršci. "Dok se to ne raščisti, nema govora o nastavku briselskog dijaloga Beograda i Prištine", poručio je. Odbacio je tvrdnje da je slanje vlaka za Kosovsku Mitrovicu bila provokacija Beograda. "Radi se o političkom djelovanju i to ne možemo rješavati miniranjem pruge", rekao je Nikolić. 

Foto: 1. HRT

Autor: UCM

Izvor: HRT

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 357 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com