Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Njemačka vlada poziva Hrvatsku da provede odluku arbitražnog suda
Njemačko veleposlanstvo: Poštujte odluke o arbitraži
 

Arbitraža

 

Novosti iz svijeta

 

Njemačka je vlada pozvala Hrvatsku da poštuje i provede odluku arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

 

U priopćenju njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, objavljenom nekoliko sati prije presude Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, ističe se da vlada u Berlinu smatra važnim načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati te da ih stranke moraju implementirati

...

Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava koje ima važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova, ističe se u priopćenju.

U vezi s jednim bilateralnim pitanjem Slovenija i Hrvatska su se zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenoga 2009. godine. Stoga je, posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati te da ih stranke moraju implementirati, poručuje njemačko veleposlanstvo.

Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom, zaključuje se u priopćenju.

 

Hrvatska neće ni prihvatiti ni priznati presudu sukladno odluci Hrvatskog sabora iz srpnja 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog teške povrede arbitražnog postupka.

 

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

 

 

 Foto: Izvor

Priredio: UCM

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 338 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr