Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Slovenci procjenjuju da će Hrvatska postati kooperativna kada se bude odlučivalo o pristupu Hrvatske Schengenskom prostoru i eurozoni
Slovenska oporba nezadovoljna odlukom, želi ucjenjivati Hrvatsku
 

Arbitraža

 

Novosti iz svijeta

Slovenska oporba nije u cijelosti zadovoljna rješenjima za razgraničenje s Hrvatskom, koje je predložio panel međunarodnih arbitara, ali se primjeni presude neće protiviti iako misli da se je moglo dobiti i više, pokazale su prve izjave vodećih predstavnika slovenske oporbe koji su se još jučer, na molbu premijera Mire Cerara, suzdržavali od izjava.

 

Nismo zadovoljni odlukom arbitražnog suda. Slovenija je prilikom osamostaljenja kontrolirala cijeli Piranski zaljev (Savudrijsku valu) a presudili su da su naše samo tri četvrtine, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Janez Janša, bivši premijer i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), najveće oporbene grupacije u sadašnjem sastavu parlamenta.

...

Janša je izrazio nezadovoljstvo i odlukom arbitara prema kojoj bi slovenska poveznica s otvorenim morem tekla po hrvatskom teritorijalnom moru u kojem bi Slovenci imali prava plovidbe, letova i polaganja kabela. Koridor koji je dodijeljen Sloveniji daje nam samo neka općenita, načelna prava, ali ne i pristup otvorenom moru, a takav smo pristup imali i prije osamostaljenja, kazao je Janša.

Budući da je u Sloveniji arbitražni sporazum dodatno potvrđen na referendumu, ona ga mora prihvaćati i primijeniti arbitražnu presudu koja nije ispunila slovenske zahtjeve, kazao je Janaša.

Janša je ocijenio da će pravo vrijeme da Hrvatska postane kooperativna u provedbi arbitražne presude doći onda kad i slovenski glas bude važan, kad se bude odlučivalo o pristupu Hrvatske Schengenskom prostoru i eurozoni.

 

Slično smatra i predsjednik zastupničke skupine slovenskih demokršćana iz  stranke Nova Slovenija (NSI) Matej Tonin. Rekao je da su razočarani arbitražnom presudom iako znaju da je to maksimum i da se u bilateralnim pregovorima s Hrvatskom ne bi moglo dobiti više. On je međutim podržao službeno stajalište premijera Mire Cerara da se s Hrvatskom više o toj temi ne pregovara, nego da se zatraži suradnja na području implementacije presude, ali i  da se potraži potpora utjecajnih država i organizacija u implementaciji preko političkog lobiranja.

Slovenski biskupi pozdravili arbitražu, žele očuvati prijateljstvo Slovenaca i Hrvata

Presudu granične arbitraže pozdravili su slovenski biskupi, založivši se za očuvanje prijateljstva i dobrih odnosa Slovenaca i Hrvata te dobru dosadašnju suradnju dviju susjednih država.

Slovenski mediji tvrde da su se u nezgodnoj poziciji nakon presude arbitraže našli oni Slovenci čija će se naselja nakon njene primjene naći na "hrvatskoj" strani granice, a riječ je o više osoba u nekoliko zaselaka na području južnog Žumberka i uz rijeku Muru, te s južne strane rijeke Dragonje u Istri.

Potvrdilo se da oni  žive na prostoru koji je pod hrvatskom jurisdikcijom i na teritoriju hrvatskih katastarskih općina, što je potvrđeno i arbitražom iako su neki od njih željeli da im se kuće priključe Sloveniji.

 

 

 Foto: Izvor

Priredio: UCM

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 265 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr