Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
Najveći dio postaje izgorjet će pod utjecajem veoma visoke temperature koja nastaje zbog toga što velikom brzinom ulazi u atmosferu

Kineska svemirska postaja noćas pada na Zemlju

 

Satelit

 

Novosti iz svijeta

 

 

Kineska svemirska postaja Tiangong-1 trebala bi se u noći na ponedjeljak nekontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, objavila je Europska svemirska agencija (ESA) u svom predviđanju.


"Naša ekipa predviđa da bi se to moglo dogoditi između 1. travnja poslijepodne i 2. travnja rano ujutro, a najvjerojatnije oko 1.25", ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici, dodajući da je predviđanje "podložno promjenama". Prva kineska svemirska postaja lansirana u rujnu 2011., Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palača", duga je 10,4 m i široka 3,3 m. Sastoji se od eksperimentalnog laboratorija, servisnog modula i dviju solarnih ploča veličine 3x7 m svaka.

...

Trebala se kontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u ožujku 2016. prestala raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njezinim "padom".

 

"Nema razloga za zabrinutost", objavio je na društvenoj mreži CMSEO, kineski inženjerski ured za letove s ljudskom posadom. "Najveći dio postaje izgorjet će pod utjecajem veoma visoke temperature koja nastaje zbog toga što velikom brzinom ulazi u atmosferu", ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici.

No "s obzirom na to što se događalo kod kontroliranih povrataka svemirskih brodova slične veličine i mase, možemo očekivati da neki dijelovi neće izgorjeti i da će pasti na Zemlju", dodaje agencija. Područje na koje bi ostaci mogli pasti veoma je široko. "Smješta se između 43 stupnja sjeverne i 43 stupnja južne zemljopisne širine", ističe ESA. Ono obuhvaća afrički kontinent, jug Europe, dio Azije i Novog Zelanda, Australiju te velik dio Južne Amerike i manji dio Sjeverne.

U 60 godina koliko se organiziraju svemirski letovi bilo je oko 6.000 nekontroliranih povrataka velikih objekata izrađenih ljudskom rukom, uglavnom satelita i dijelova raketa, rekao je Stijn Lemmens iz ESA-e. Samo jedan komad takvog objekta pogodio je jednog čovjeka u rame, ali ga nije ozbiljnije ozlijedio.

 

 

Foto: 1.Twitter

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/HRT/Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 230 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr