Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
SVIJET

Haradinaj: Ako srpski tenkovi prijeđu kosovsku granicu, mi smo ovdje

Patrijarh Irinej: Ne smijemo dati svoju svetu zemlju Kosovo
 
Patrijarh Irinej

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

"Sila, kaže narod, uzme i zemlje i gradove, ako hoće da uzme. Neka je okupiraju, uzmu, ali mi ne smijemo nikako dati svoju svetu zemlju jer narod kaže: ‘Ono što se silom uzme, na neki način se i vrati’, a za to imamo dokaza kod naroda židovskog koji je 2000 godina čekao da se vrati u Jeruzalem i vratio se”, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u crkvi na beogradskom Vidikovcu, prenijela je jučer Politika.

 

Patrijarh Irinej rekao je kako se pitanje Kosova i Metohije ne smije rješavati na brzinu te da Srbija ne smije odustati od borbe da sačuva taj dio svog teritorija.

...

Ima mnogo mudrih ljudi koji govore i misle da se još događaju velika previranja u ovome svijetu i da to pitanje ne smijemo nikada tako brzo riješiti, nego da se borimo da ga sačuvamo pa ako ga, ne daj bože, izgubimo, da se borimo da ga vratimo – rekao je Irinej.


Patrijarh je naglasio i da Srbija i njezini građani ne smiju nikada dopustiti da Kosovo bude nečija tuđa zemlja, a pogotovo ne zemlja naroda koji je godinama i stoljećima uništavao svetinje na Kosovu i Metohiji, a on danas treba biti njegov čuvar. Riječi patrijarha Irineja mnogi su protumačili i kao otvoreni poziv za rat na Kosovu.

Ne brinem se o tome koliku podršku imam po pitanju rješavanja kosovskog problema jer se dobri državnici ne rukovode time tko ide za njima, nego time koliko će učiniti za svoj narod. Ne brinem se zbog toga što me u rješavanju pitanja Kosova ne podržavaju pripadnici nevladinih organizacija, politički oponenti i većina iz Crkve. Ne brinem se za to kolika mi je podrška, nisam tražio nijedno istraživanje o Kosovu i Metohiji – rekao je Vučić koji je na vojnom aerodromu Batajnica dočekao dva remontirana MiG-a 29 koje je Srbija nabavila iz Rusije.

Vučić je tom prilikom najavio i da čelnici Srbije razmišljaju o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka u trajanju od tri ili šest mjeseci.

Oglasio se i kosovski premijer Ramush Haradinaj koji je istaknuo da svatko tko želi mijenjati granice treba znati da pokreće novi rat.

 

Ako srpski tenkovi prijeđu kosovsku granicu, mi smo ovdje, nitko drugi nije ovdje, i imamo pravo na samoobranu – rekao je Haradinaj.

 

 

Foto: 1. Srdjan Ilic/PIXSELL

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Politika/Večernji list

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 383 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com