Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Ministar Božinović s konferencije o migracijama
Otvorena UN-ova konferencija u Marrakechu

 

Marrakech

Novosti iz svijeta

 

 

 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres otvorio je u Marakešu konferenciju koja je okupila predstavnike više od 150 država voljnih potvrditi Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama, tzv. Marakeški sporazum.


Nakon višegodišnjeg rada na ovom dokumentu, na koji do prije mjesec dana nije bilo neslaganja, postigao se dogovor da se krene u pitanje rješavanja izazova migracija predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice. S njime se sada moraju počeit nositi međunarodna zajedinica i Ujedinjeni narodi, koji su to propustile učiniti ranije, rekao je ekskluzivno za HRT ministar ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji predstavlja Hrvatsku u Marakešu.

...

"Hrvatska vodi suverenu politiku. Jasno smo se postavili po pitanju ilegalnih migracija, hrvatska granična policija ju ne dopušta. No to nije dugoročno rješenje. Dugoročno rješenje može se postići jedino kroz suradnju ne samo susjednih zemljama nego i sa zemljama iz kojih ti migranti dolaze. Moramo koristiti alate koje imamo i kao članica EU-a, a prije svega kao članica EU-a, da utječemo zajedno s ostalim državama članicama da se europska politika angažira prema zemljama odakle dolaze migranti. Europa nije uvijek i na vrijeme bila svjesna izazova koji su joj pred vratima, tako je bilo 2015. godine,  i ne želimo da se to ponovi. Želimo da se to osvijesti u institucijama EU", rekao je ministar Božinović.

Dokument govori o tome da država može odrediti što su za nju legalne, a što ilegalne migracije. Moramo gledati u budućnost, gledati prema generacijama koje dolaze.
Da se UN počeo ranije možda ne bi bilo onoga čemu smo svjedočili 2015. godine. Ne možete spriječiti da dolaze iz Afganistana ili Pakistana na granici nego na izvorištu, smatra.

Svoje izlaganje Božinović će imati drugog dana konferencije, u utorak.

- sadržaj se nastavlja -

 

 
 Drugi upravo čitaju...
 

 

Uz predstavnike šefova i vlada te ostale dužnosnike na visokoj razini, konferencija koja se održava pod okriljem Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Kraljevine Maroko okupila je preko 700 sudionika iz civilnog, privatnog i javnog sektora, ali i migranata koji će se, prema najavama, uključiti u rasprave o novim mogućnostima partnerstva i suradnje među državama po pitanju migracija.

Gutteres pozvao svjetske čelnike da udahnu život dogovorenim ciljevima

U uvodnom govoru Guterres je ukazao na neke česte predrasude u vezi migranata i zahvalio svima koji su na konferenciju došli kako bi dogovorili zajednički pristup međunarodnim migracijama u svim njenim dimenzijama.

Sudionicima je poručio da njihovo sudjelovanje na konferenciji pokazuje važnost koju međunarodna zajednica pridaje potrazi za boljim upravljanjem migracijama kroz pristup temeljen na načelima državne suverenosti, dijeljenja odgovornosti, nediskriminacije i ljudskih prava.

Glavni tajnik UN-a pozvao je svjetske čelnike da udahnu život dogovorenim ciljevima i pokažu važnost Globalnog kompakta dok dok uspostavljaju i provode migracijske politike u vlastitim zemljama kao i zajednicama iz kojih migranti potječu, kroz njih prolaze ili su u njih žele doći.

Arbour: Ponovno potvrđivanje vrijednosti iz Povelje UN-a

Uoči otvorenja konferencije posebna predstavnica Ujedinjenih naroda za međunarodnu migraciju i glavna tajnica Međuvladine konferencije Louise Arbor istaknula je da je "usvajanje Migracijskog sporazuma ponovno potvrđivanje vrijednosti i načela utjelovljenih u Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava".


Dodala je i da će provedba Globalnog kompakta "zauvijek promijeniti način na koji međunarodna zajednica upravlja ljudskom mobilnošću", ali i da će ostati "referenca za sve buduće inicijative koje se bave prekograničnim kretanjem ljudi".


Osim glavnog tajnika UN-a na otvorenju konferencije govore su i predsjednica UN-ove Glavne skupštine María Fernande Espinosa Garcés, predsjednik Međunarodne organizacije poslodavaca Erol Kiresepi i kanadska aktivistica i suosnivačica organizacije OneChild Cheryl Perera.

Poticanje kreativnog i kooperativnog razmišljanja oko Globalnog kompakta

Organizatori ističu da će se konferencija usredotočiti na poticanje kreativnog i kooperativnog razmišljanja oko cijelog spektra ciljeva Globalnog kompakta s posebnim raspravama o provedbi, inovacijama i partnerstvima. Osim toga plenarna rasprava pružit će državama članicama mogućnost da službeno objavljuju inicijative i potvrđuju svoje političke obveze prema Kompaktu.

Usporedno s plenarnim sastankom bit će održana i dva dijaloga koja će okupiti paneliste iz raznih sektora na visokoj razini.

Izradi Globalnog kompakta o migracijama prethodilo je usvajanje Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. a obilježilo ju je i povlačenje nekih zemalja predvođenih SAD-om koje su već krajem prošle godine prestale sudjelovati u izradi dokumenta.

Globalni kompakt definira 23 cilja koji pokrivaju sve aspekte migracija. Svaki od njih sadrži opći cilj i popis mogućih akcija, izvedenih iz najboljih praksi, koje države mogu iskoristiti za provedbu nacionalnih migracijskih prioriteta. No, kako sporazum nije obvezujući nabrojane mjere države nisu obvezne implementirati. Tekst je dogovoreni ishod međuvladinih pregovora i svaka je država dužna odrediti svoje daljnje korake.

Foto: 1. scrshot HRT

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 437 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja