Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Raul Castro: Sve više, visoki dužnosnici ove (američke) administracije pokušavaju kriviti Kubu za sve nedaće u regiji
Kritike SAD-u na 60. obljetnicu kubanske revolucije

 

Havana

Novosti iz svijeta

 

 

Na 60. obljetnicu kubanske revolucije, lider vladajuće Komunističke partije Raul Castro kritizirao je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa za vraćanje na stari put konfrontacije s Kubom.

U pobuni kojoj je na čelu bio Fidel Castro, stariji brat Raula Castra, zbačen je 1959. proamerički režim i stvorena je prva komunistička država na zapadnoj hemisferi, što je dovelo do ozbiljne eskalacije Hladnog rata.

...

U to doba, Castrov pokret inspirirao je ljevičarske pokrete širom Latinske Amerike ali proslava u utorak događa se u vrijeme kada cijela regija skreće udesno, što je pogotovo vidljivo s izborom novog brazilskog predsjednika, krajnje desnog nacionalista, koji je prisegnuo u utorak.
"Još jednom, vlada Sjeverne Amerike krenula je putem konfrontacije s Kubom", rekao je Castro u Santiagu de Cubi gdje je Fidel Castro proglasio pobjedu prije šest desetljeća.

Govor Raula Castra - koji je u travnju odlučio napustiti mjesto predsjednika države ali će ostati čelnik Komunističke partije do 2021. - bio je dio svečanosti na groblju na kojem je pokopan i Fidel Casto i heroj borbe za neovisnost Jose Marti.

"Sve više, visoki dužnosnici ove (američke) administracije pokušavaju kriviti Kubu za sve nedaće u regiji", rekao je Castro.  

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je u studenom da će Washignton zauzeti čvršći stav prema Kubi, Venezueli i Nikaragvi, nazivajući ih "trojkom tiranije".

Castro je naglasio da je Kuba kroz šest desetljeća dokazala da ju se ne može zaplašiti prijetnjama. Ona je zemlja otvorena mirnoj koegzistenciji.

Ovogodišnja bitka na Kubi je ona ekonomska, istaknuo je Castro, ponavljajući riječi koje je u prosincu iznio u Nacionalnoj skupštini njegov nasljednik na čelu države Miguel Diaz-Canel koji je najavio pojačanu štednju. "Najprije svi moramo smanjiti sve nepotrebne troškove i više štedjeti", kazao je Castro.

Tekovine kubanske revolucije ipak su na sigurnome putu, zahvaljujući tranziciji na mlađu kompetentnu generaciju vođa poput 58-ogodišnjeg predsjednika Miguela Diaza Canela, istaknuo je Raul Castro.

"Važno je istaknuti činjenicu da kubanska Komunistička partija odlučno podupire riječi i djela Diaza-Canela otkad je preuzeo dužnost", rekao je Castro. "Revolucija nije ostarjela, ona je ostala mlada", zaključio je.

    

Foto: 1. Pixabay

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 409 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com