Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Austrija smanjuje dječje naknade za strane radnike čija djeca žive u siromašnijim zemljama članicama
EK pokrenula postupak protiv Austrije: U EU-u ne postoje djeca druge klase

 
Austrija

Novosti iz svijeta

 

 

Europska komisija je pokrenula postupak protiv Austrije zbog smanjenja dječjih naknada za strane radnike čija djeca žive u siromašnijim zemljama članicama.


Od 1. siječnja 2019. obiteljske naknade i obiteljske porezne olakšice koje će Austrija isplaćivati za djecu koja imaju boravište u drugoj državi članici ovisit će o troškovima života u toj državi članici.

...

To znači da će brojni građani EU-a koji rade u Austriji i plaćaju jednake iznose doprinosa za socijalnu sigurnost te poreze kao i lokalni radnici primati niže naknade samo zbog toga što im djeca žive u drugoj državi članici.

Komisija je poslala Austriji službenu opomenu zbog povrede prava EU-a. Službena opomena prvi je korak koji Komisija pokreće protiv zemalja članica EU-a zbog kršenja europskog prava.

Ako Austrija ne korigira svoj zakon Komisija može slučaj uputiti na Sud EU-a, čiji su presude obvezne i koje postaju dio europskog zakonodavstva.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

"Naše jedinstveno tržište temelji se na pravednosti i jednakom postupanju. U EU-u ne postoje radnici druge klase. Ako mobilni radnici plaćaju jednake iznose doprinosa za sustav socijalne sigurnosti kao lokalni radnici, trebali bi primati jednake naknade i u slučaju da im djeca žive u drugoj državi članici. U EU-u ne postoje djeca druge klase", izjavila je povjerenica za zapošljavanje i socijalna pitanja Marianne Thyssen.

Austrija sada ima dva mjeseca za odgovor na opomenu Komisije. U protivnom, Komisija može krenuti s drugim korakom u postupku, slanjem obrazloženog mišljenja, a ako ni to ne da rezultata, slučaj završava pred Sudom EU-a.

Austrijska vlada kancelara Sebastiana Kurza predložila je sporni zakon uz obrazloženje da time želi spriječiti zlouprabu sustava socijalnih naknada. Slične ideje osim u Austriji prisutne su u Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, koje su također razmatrale donošenje sličnih propisa. Njemačka je vlada odgodila razmatranje sličnog zakona, djelomično i zbog protivljenja Europske komisije.

Foto: 1. Ilustracija

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 240 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com