Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

 "Svjesni smo da su Istra i Dalmacija dio Hrvatske"
Stigao i odgovor iz Tajanijevog kabineta vezano za skandaloznu izjavu

 
Tajani

Novosti iz svijeta

 

 

Iz kabineta predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania istaknuli su da su njegove izjave o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" krivo interpretirane i da su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske.

 

Predstavnik Tajanijeva kabineta u razgovoru za Index.hr rekao je da govori u ime predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija te istaknuo da nije korektna interpretacija njegovih izjava koja je objavljena u hrvatskim medijima.

...

“Tajani je išao na komemoraciju tog nesretnog povijesnog događaja jer ima moralnu dužnost odati čast mučenicima tog masakra u Italiji. On je govorio o svim žrtvama, a ne samo Talijanima. To jest bio talijanski događaj jer se održavao u Trstu, no podrazumijeva se da Tajani osjeća veliku žalost zbog svih žrtava. Žrtve nemaju boju, stranku, političku odrednicu.

Istaknuo je i da je mir u Europi postignut zahvaljujući jedinstvu. Komemoracije svim žrtvama svih ratova i svih diktatura su važne za pomirenje ljudi. Također, u ovom slučaju je to bio zaboravljeni masakr, koji godinama nije bio prepoznat ni u samoj Italiji. Tek zadnjih deset godina se to obilježava. Tajanijeve riječi su upućene svim žrtvama bez razlike, žrtve su žrtve”, objašnjavali su za Index iz Tajanijevog ureda.

Pitali su ih kakve to veze ima s izjavom o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”.

Odgovorili su da je Tajani govorio u povijesnom kontekstu: “To je prepoznavanje povijesti i važno je da svi znaju povijest kako ne bismo stare pogreške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili radio podjele, on je komemorirao žrtve talijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog perioda.”

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

S tim da je “taj nesretni period” bila fašistička okupacija Hrvatske i Drugi svjetski rat, koje su započele nacifašističke saveznice Njemačka i Italija.

Ali zašto je uopće spominjao “talijansku Istru i Dalmaciju”, ponovili su pitanje.

Iz Tajanijevog kabineta su rekli kako su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske, te da je predsjednik Europskog parlamenta “govorio o onom vremenu”. “Komemorirali smo to vrijeme u kojemu se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Talijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani se nije referirao na sadašnjost, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU. Nema teme oko toga!” poručili su.

Pitali su hoće li se Tajani ispričati za loš izbor riječi i dobili odgovor da neće jer on izjavom “živjela talijanska Istra i Dalmacija” nije mislio ništa loše te da je to zlonamjerna interpretacija.

“On nikada nije rekao da su Dalmacija i Istra dio Italije”, uslijedilo je objašnjenje iz Tajanijevog kabineta uz dodatak da bi “bilo ludo to tvrditi”. “Istra i Dalmacija su Hrvatska”, zaključili su u izjavi za Index iz Tajanijevog ureda.

Foto: 1. Reuters

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: N1

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 272 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com