Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Lombardija i Veneto odbili su bilo kakve usporedbe sa secesionističkom Katalonijom
Lombardija i Veneto masovno glasovali za veću autonomiju
 

Lombardija

 

Novosti iz svijeta

 

Dvije bogate sjevernotalijanske regije, Lombardija i Veneto, u nedjelju su se velikom većinom izjasnile za veću autonomiju od središnje vlade, pokazali su preliminarni rezultati. U obje regije više od 90 posto stanovnika na savjetodavnim referendumima izjasnilo se za veću autonomiju. Te dvije regije čine trećinu talijanskog gospodarstva.

 

Po preliminarnim podacima, u Lombardiji je na referendum izašlo oko 40 posto birača a njih je 95 posto glasalo za veću autonomiju. U Lombardiji nije potrebno premašiti 50 posto izlaznosti da bi referendum bio pravovaljan. U Venetu gdje je to potrebno, na referendum je izašlo oko 60 posto birača a njih je 98 posto glasalo "za". 

...

"Kvorum postignut, cilj ispunjen, za naš Veneto počinje nova priča", poručio je na Facebooku predsjednik Veneta Luca Zaia. Predsjednik Lombardije Roberto Maroni i Zaia, obojica članovi Sjeverne lige iz  nastojali su dobiti uvjerljivu pobjedu glasova u korist veće autonomije kako bi stekli politički utjecaj za pregovore s Rimom. 

Kako je ranije objavljeno, u slučaju pobjede Maroni i Zaia planiraju zatražiti veće ovlasti na području zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlasti koje su inače rezervirane za državu kao što su sigurnost i imigracija. Za to bi, međutim, trebalo promijeniti Ustav.

Lombardija i Veneto odbili su bilo kakve usporedbe sa secesionističkom Katalonijom.  Referendumi su u skladu s talijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže. AFP prenosi da su zabilježeni hakerski napadi zbog kojih se kasnilo s objavom rezultata.

U tim regijama smatraju da nemaju dovoljno koristi od poreza koji uplaćuju u središnju državnu blagajnu. Prošle je godine negativna razlika između iznosa koji su stanovnici Veneta uplatili u ime poreza i dobili natrag javnom potrošnjom iznosila 15,5 milijardi eura. U slučaju Lombardije riječ je od 54 milijarde eura. Usporedbe radi, u Kataloniji je riječ o minusu od osam milijardi eura.

 

Italija - referendum

 

Foto: Twitter

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 276 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com