Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Što učiniti s djecom vojnicima?
Svjedočanstva djece optužene da su bili vojnici tzv. IS-a

 
Djeca

Novosti iz svijeta

 

 

Kako se približava kraj tzv. Islamske države, sve je više otvorenih pitanja. Među njima je i - što učiniti s djecom vojnicima?. Irački i kurdski zatvori puni su djece i mladih s područja kalifata. 

 

Prema Međunarodnom pravu, djecu koju su regrutirale strane oružane skupine smatra se prije svega žrtvama kojima treba rehabilitacija i reintegracija u društvo.

...

U 2018. godini iračke i kurdske vlasti uhitile su i optužile više od 1500 djece za pripadnost džihadistima. Mnogi od njih osuđeni su zbog navodnog terorizma na zatvorske kazne. U Izvješću Human Right Watcha tvrdi se da su djeca često privođena i samo zato što su se zatekla na području kalifata. U zatvorima su nerijetko mučena i prisiljavana na priznanja bez obzira na njihovu stvarnu uključenost u tzv. Islamsku državu. 

- Pokrili su mi oči, stavili lisičine na ruke i mučili me. Rekli su mi - priznaj da bi bio s IS-om. Gasili su cigarete na meni, udarali kabelima i štapovima, kaže 18-godišnji Iračanin koji je uhićen prije dvije godine. Kako bi izbjegao novu torturu, odlučio je priznati. Tvrdi da nakon mučenja živi u strahu i ne može spavati.

- Kad je na vlast došla tzv. Islamska država išao sam u 6. razred. Učitelje su prestali plaćati i škole više nisu radile. Moj svijet se urušio. Priključio sam se džihadistima. Nisu poučavali vjeru kako su govorili. Nakon što su nam dali jesti, otišao sam, i to nakon samo jednoga dana, priča 15-godišnji Iračanin koji je uhićen u kampu za raseljene. Obitelj ga ne posjećuje jer se boji osvete. 

- Moj je sin imao 13 godina kada ga je iračka policija odvela. Nije imao nikakve veze s džihadistima, nije čak ni vježbao s njima. Sumnjičili su ga samo zato što mu je otac bio pripadnik tzv. Islamske države, svjedoči majka nestalog 13-godišnjeg Iračanina.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 678 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com