Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena
Predsjednica u EP: Žene su neiskorišteni izvor snage i pokretačice mira

 
Kolinda

Novosti iz svijeta

 

 

Na poziv Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obratila se kao glavni govornik na sjednici Međuparlamentarnog odbora u Bruxellesu. 


U obraćanju na temu „Snaga žena u politici“ („Women's power in Politics“), predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako su, na bilo kojem većem skupu ili u međunarodnoj organizaciji, u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji, OESS-u ili Vijeću Europe, žene u manjini te dodala kako to vrijedi i za Europski parlament, i za parlamente u većini država članica Europske unije. 
...
- Žene su često neiskorišteni izvor snage i pokretačice su mira i sigurnosti, kazala je Predsjednica te ocijenila kako je njihovo političko sudjelovanje ključno za razvoj, dobro upravljanje i demokraciju. Zato trebamo uključiti više žena u sprječavanje i rješavanje sukoba, u očuvanje održivog i uključivog mira i u politiku općenito, dodala je.  

Spomenula je kako su i tijekom agresije na Hrvatsku žene branile hrvatsku slobodu i neovisnost zajedno s muškarcima, bile liječnice i medicinske sestre, političke pregovaračice i humanitarne radnice, istaknuvši njihovu ključnu ulogu tijekom poslijeratnog oporavka i obnove. U tom smislu, navela je nezamjenjiv pozitivan doprinos žena održivom miru i razvoju. 

- Kada im se omogući potpun i jednak pristup resursima i mogućnostima te kada ih se uključi u donošenje odluka, žene potiču razvoj i mir. Bez žena je mir krhak, a razvoj nedostižan, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Predsjednica je podsjetila na istraživanja koja pokazuju kako su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim i neizvršnim položajima naprednije, kako dolazi do golemog pozitivnog utjecaja na BDP, više razine zaposlenosti, povećane produktivnosti i pružanja odgovora na izazove starenja stanovništva. 

- Najbolje rodne politike polučuju najveću korist za gospodarstvo. A gospodarski uspješna društva imaju jednostavnu formulu: ona su uključiva i žene su u njima osnažene, istaknula je.  
- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Žene svakodnevno i kontinuirano dokazuju koliko su doista uspješne i upravo zato moraju  biti ravnopravno zastupljene u politici i u vladama, parlamentima i upravljačkim odborima, kazala je te dodala kako moramo izgraditi političku kulturu pogodnu za ravnopravno sudjelovanje. 

Predsjednica Grabar-Kitarović obrazovanje je istaknula ključnim za poticanje tolerancije, ali i za napore u izgradnji bolje budućnosti za žene, a time i za muškarce i čovječanstvo u cjelini, jer je ono najjače oružje protiv svih oblika predrasuda i nejednakosti.  
- Moja poruka ženama i djevojkama je – imajte pouzdanja i vjerujte u sebe – u svoju vrijednost i snagu, u svoje znanje i sposobnosti. Zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte. Svakog dana, sve je više žena i muškaraca koji će vam pružati podršku. Vaša odlučnost srušit će sve preostale prepreke, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović svoje obraćanje u Europskom parlamentu. 

Potom je održala konferenciju za novinare koju je najavila zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. 

- Ovogodišnji dan žena obilježava se u znaku snažnih žena u politici. Zato je prisutnost predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović ovdje izuzetno važna jer je ona tu kako bi ohrabrila žene za bavljenje politikom. Vidjeli smo da je Vaš dolazak poporaćen s velikim odobravanjem u Europskom parlamentu. Potrebno je isticati uspješne primjere žena u svim sferama društva kako bismo pokazali ne samo žensku snagu nego i razbili predrasude koje još uvijek postoje u društvu. Kada je riječ o politici pred mlade djevojke i žene važno je stavljati uzore u koje se mogu ugledati i koji će ih potaknuti da se upuste u bavljenje politikom, ali ih i ohrabriti da ostanu izvorne i da slijede svoje vrijednosti. Politika nije svijet koji pripada samo muškarcima. Muškarci i žene moraju biti podjednako uključeni u proces donošenja odluka i kreirati politike koje će biti u službi svakog čovjeka. Politici moramo vratiti ljudsko lice, a žene to mogu svojm upornošć , sposobnošću i toplinom i zato ih trebamo podržati. Danas smo u EP-u ugostili jednu od takvih snažnih žena - predsjednicu RH, rekla je uvodno eurozastupnica Petir.

- Kad pogledate oko sebe, posebno na političkim skupovima, u političkim dvoranama u Ujedinjenim narodima, Europskoj unijii, OESS-u, Vijeću Europe itd. još uvijek vidite da su žene, nažalost, u manjini. To je slučaj ovdje i u Europskom parlamentu, iako broj zastupnica raste u većini država, u Hrvatskoj je nažalost u posljednjem sazivu Sabora nešto opao, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjeta Bruxellesu sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

 

 

 

Foto: 1. scrshot HRT

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 284 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com