Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Sprječavanje i borbu protiv ilegalnih migracija
EP za učinkovitije funkcioniranje mreže časnika za vezu zaduženih za imigraciju

 
Imigracija

Novosti iz svijeta

 

 

Europski parlament usvojio je u utorak zakonodavnu rezoluciju kojom se regulira bolje funkcioniranje  europske mreže časnika za vezu zaduženih za imigraciju, a koji su raspoređeni u trećim zemljama kako bi odgovor Unije na migracije bio što je moguće snažniji. 

 

Časnike za vezu zadužene za imigraciju u trećim su zemljama rasporedile države članice ili sama Unija kako bi se uspostavili i održavali kontakti s vlastima zemalja domaćina u vezi migracijskih pitanja, uključujući sprečavanje i borbu protiv ilegalnih migracija, olakšavanje povratka migranata i upravljanje legalnim migracijama.

...

Države članice i EU imaju preko 500 raspoređenih časnika za vezu zaduženih za imigraciju u više od 100 zemalja, no iako je mreža časnika za vezu uspostavljena još 2004., još uvijek postoje propusti u koordinaciji njihovog rada.

"Zbog naglog porasta mješovitih migracijskih tokova 2015. i 2016. sustavi za migracije, azil i upravljanje granicama bili su pod pritiskom, osobito u državama članicama koje se nalaze na vanjskim granicama Unije, što je ukazalo na strukturna ograničenja politika Unije u području migracija i na potrebu za koordiniranim i učinkovitim europskim odgovorom“, navodi se u izvješću talijanske zastupnice Cécile Kashetu Kyenge (S&D).

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

U rezoluciji se, između ostalog, navodi kako "dostojanstveno, učinkovito i sigurno vraćanje državljana trećih zemalja koji ne ispunjavaju ili više ne ispunjavaju uvjete za ulazak, boravak ili boravište u državama članicama“ predstavlja dio "sveobuhvatnog djelovanja za sprečavanje nezakonite migracije“.

Predstavnici rumunjskog predsjedništva Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su dogovor o novom načinu funkcioniranja europske mreže časnika u veljači.

Tada je Carmen Daniela Dan, rumunjski ministar unutarnjih poslova, kazao da je "koordinacija suradnje između država članica s trećim zemljama ključna kako bi odgovor EU-a na migracije bio što snažniji".

Prema novim pravilima, zastupnik Europskog parlamenta bit će imenovat u upravljački odbor te će, kao i časnici za vezu, imati pristup platformi za razmjenu podataka koju će uspostaviti i održavati Europska komisija.

Upravljački odbor će davati smjernice za rad europske mreže časnika zaduženih za imigracije.

Foto:  1. FENA/Muhamed Sadiković

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/EuroparlPress

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 219 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr