Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 Komentar - DidaPRESS

KOMENTAR
Što je to satira?
ONO U SPLITU NIJE BIO MOJ ISUS
 
satira - Frljić

 

 

Piše: Dida

 

Moj Isus nikada ne radi blasfemične i neke druge parodije i satire. Moj Isus je uvijek ozbiljan, dosljedan, iskren i uvijek 'stoji na usluzi'. Nije on satiričar.

 

Zašto nije satira, na primjer, bacanje govana na Tomića? Zašto je taj događaj koji je probudio Split iz zimske letargije i napunio sve medije bilo tiskane ili elektronske okarakteriziran kao krivično ili prekršajno djelo, a nije svrstan u satirični uradak?

Zašto se te „scenariste“ i „redatelje“ koji su potrošili i  vremena i znanja te prostora za odigravanje scene tretira kao nekoga tko je prekršio zakon? Zašto Dežulović u svojoj kolumni u kojoj opisuje tijek i narav događaja svog jarana Antu brani riječima... “Zato šupak, kad se ne slaže s Antom, radi jedino što šupak zna: sere“.

...

 

Zašto je odmah Dežulović našao svrsishodnim dopuniti SI sustav mjernih jedinica i to onaj sa izvedenim  jedinicama SI s posebnim nazivima i znakovima? Naime mjerna jedinica glasi govna, a jedinica mjere je glava Ante Tomića. Zašto Dežulović nije taj događaj okarakterizirao kao satiru?

Zato što su on i njegov jaran Tomić bili povrijeđeni i to do „kostiju“! Zato i samo zato! Potom su u svojim kolumnama „osvetnički“ bacali drvlje i kamenje po Splitu i Splićanima i krivili sve i svakog na ovom svijetu. Da su mogli bacali bi oni i govna. Toliko daleko su išli sa „bacanjem“ da su se sjetili i premijera i svih generala i svih biskupa i koga sve ne. Da, povrijeđeni su bili oni, njihov ego, njihova veličina, njihova prezimena, njihove obitelji, njihova radna mjesta, njihovi prijatelji. Sve njihovo.

 

Prošao je ovaj događaj davno. No zašto sam ga se u pisanju prisjetio? Da ga usporedim sa ovom nakaradnom Frljićevom predstavom, koja je po tom istom Dežuloviću satira i koji na tu temu trenutno mudro šuti i osluškuje kako će odgovorni reagirati. Da ne trošimo riječi o Tomićevu mišljenju. Sjedio je u drugom redu gledajući tu blasfemiju.

 

Zašto je dakle po njima satira i demokratsko izražavanje te neka sloboda govora vađenje hrvatske zastave iz analnog otvora, narodski zvan šupak, a nisu satira bačena govna koja su „potekla“ iz istog otvora i prolivena po Tomiću?

 

 

Zašto nisu istim skalpelom rezali bacanje govana na Tomića i vađenje zastave iz analnog otvora? Zašto nisu našli shodnim da je netko možda povrijeđen scenarijem predstave kao što su bili i njih dvojica bacanjem kante govana na Tomića?

Zato što ni jedan niti drugi nemaju “muda“ odnosno jaja kako je Dežulović okarakterizirao Splićane u izostanku osude „uratka po Tomiću“. Zato što svoj posao rade po naputku onih iz sjene i zato što ne znaju misliti svojom glavom jer im rukom upravlja mržnja, prijezir i kompleksi. Oni osobni iz rane mladosti.

 

No postoji još jedan razlog različitog aršina za ova dva događaja!

Znamo da prvom satiričnom događaju kada se pronađu scenaristi slijedi prekršajna kazna za remećenje javnog reda i mira. Barem tako piše po novinama. Za sada, ovoj potonjoj blasfemiji od predstave nagrada aplauzom, financijska podrška grada, županije i besplatni termin dvorane. Što je uzrok tome? Zato što naša izvršna i zakonodavna vlast nije završila obuku iz kulture na temu „što je to satira“. Znaju oni rukovati zakonima a oni izvršitelji pendrekom i suzavcem nikako shvaćanjem što je satira.

Zato draga nam i premila ministrice kulture u svom proračunu za iduću godinu pod obavezno odvojite nemali dio novca za obuku donositelja i provoditelja zakona na temu „Što je to satira“. Tribina svaki tjedan jedna. Naučite naše zakonopisce i „plave košulje“, doduše više njihove šefove i ministra da prije nego pošalju specijalce  da 'apse neka dobro nauče što je to satira i koliko satira može biti širok pojam. Naučite ih kroz tribine, tečajeve i ne štedite novac.

Što će se dogoditi? Nestati će kruha i igara?

Poruka nama povrijeđenima i poniženima, ona davno izrečena iz usta Oscara Wilda:

„Neprijateljima treba neprekidno opraštati, jer upravo je to praštanje, ono što ih najviše ljuti“.

 

Pozdrav od autora.

 Foto: pinterest/UCM

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Dida 

 

Dida

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 297 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com