Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Ponižen i ogorčen, još jednom je dao krv za svoju maćehu Domovinu
Branitelji invalidi: Socijalizacija? Ma dajte...
 
Branitelji invalidi - socijaizacija

 

 

INVALIDI I INVALIDNOST    Piše: Željko Galović - Dida

 

 

Grozna priča o "socijalizaciji" branitelja invalida

 

...OPM GOV radi u nekoliko kategorija zapošljavanja. Način funkcioniranja može biti dobar primjer mnogim tvrtkama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom.

 

OPM GOV je agencija osnovana nakon utemeljenja Zakona o državnim službenicima koji je potpisan 1883. godine, a kojim  je ujedno i utemeljeno ustrojstvo tvrtke. U to je vrijeme osnovana i Savezna vlada koja od samog početka potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom, a provodi posebna agencija. Naime, osim što im nude posao ponuđeno je i napredovanje u karijeri. Zapošljavanje osoba s invaliditetom jedna je od ključnih stvari u radu vlade, a  zapošljavanje se odvija brzo i jednostavno kroz tradicionalne ili konkurentske natječaje. Postoji poseban selekcijski program u sklopu kojeg koordinator zapošljava osobe s invaliditetom, ali im i pomaže u smještaju, ukoliko je to potrebno...

...

Niste valjda pomislili da je autor ovog teksta pronašao neke stare dokumente u hrvatskoj arhivi na temu zapošljavanja ratnih vojnih invalida?

Ne, ipak je ovo priča sa one strane „velike bare“. Ipak je središte OPM GOV (Office of personal managment, Goverment)  u Washingtonu. Nema tu Hrvatske. Ili ipak ima?

 

Priča slijedi:

Selo Kondrić, godina 2015. Malo pitoreskno mjesto nadomak Đakova. Da, bilo bi pitoreskno da nije ove strašne priče o „socijalizaciji“ branitelja invalida.

Dragovoljac Domovinskog rata Josip Birtić (54) iz Kondrića, proglašen je nesposobnim za rad nakon infarkta, operacije ramena i psihičkog poremećaja.

 

Dobro, rekli bi ljudi iduća instanca je komisija i prijedlog za umirovljenje. Ne, krivo razmišljate dragi čitatelji. Njegova slijedeća instanca je burza jer je proglašen viškom u jednoj đakovačkoj tvrtki!!! Po otkazu živi  od nula kuna.

 

Potom mu stiže Rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, područne službe u Osijeku, kojim mu se NE priznaje pravo iz mirovinskog osiguranja na temelju smanjenja radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti.

Morao sam ovo na neki način istaknuti da ne bi bilo krivo pročitali čitajući onako u žurbi. Moram li napisati kako je završio slučaj dragovoljca invalida Domovinskog rata?

 

Ponižen, ogorčen tromošću i nesenzibilnošću administracije nestao je iz sela, društva, otišao od prijatelja i ostao sa svojom Domovinom nedaleko od svog sela duboko u šumi. Oči u oči.

 

Još jednom je prolio svoju krv za svoju maćehu Domovinu. Naslov članka? Socijalizacija! Ma dajte...

 

 

Pozdrav od autora.

 Foto: UCM

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Željko Galović - Dida

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Dida

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 728 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com