Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Oni koji imaju vlast nad drugima u svojim rukama ali ne dovoljno moralne snage, podlegnu širokoj korupciji našeg vremena
POLITIČKA SVIJEST I SAVJEST
 
Istanbulska konvencija

 

 

Piše: Željko Galović - Dida

 

  

U oba slučaja, savjest se može shvatiti kao društveno ili kulturološki ograničavajući dio sebe, i time neodvojivo povezan sa svjesnošću. Oba, svijest i savjest jasno se ističu u teoriji i analizi društvenih pokreta.

 

Pa tako i prilikom glasovanja za ili protiv Istanbulske konvencije. Značenja ovih dvaju pojmova "savjesti" i "svijesti" često su zbunjujući  i pogrešno shvaćeni od strane mnogih političara. Idemo im pojasniti.

 

Svijest je funkcija ljudskog pa tako i političkog uma koja prima i obrađuje informacije, kristalizira i pohranjuje ili odbacuje pomoću više osjetila. Neuroanatomska istraživanja otkrila su brojne strukture umiješane u ljudsku pa tako i političku svijest.

...

Tu znanstvenici spominju retikularni sustav, pa vlakna, pa neurotransmitere, pa retikularne jezgre moždanog sustava, pa neke talamske i izvantalamske puteve, pa hipotalamus i bazalni predgriz, pa dodaju neki dio koji modulira pamćenje, pažnju, emocije i kognitivne funkcije i na kraju mali mozak, koji modulira izvršnu funkciju, spoznaje i emocije. Sva čuda potrebnih elemenata da bi ona bijela tekućina normalno putovala kako u ljudskoj tako i u političkoj glavi.

Dodatno kroz neurološka istraživanja svijesti znanstvenici smatraju da je svijest generirana na neuronskoj razini i da je to kvantni fizikalni pristup, kojim upravlja klasična fizika. Pa tako znanstvenici pišu o elektronima, valnim funkcijama pa kada to sve proradi omogućavamo  suživot višestrukih, polu formiranih ideja, koji se istodobno spuštaju pod pragom svijesti čekajući da proces samospoznaje konkretizira jedinstvenu ideju.

 

Uglavnom svi navedeni parametri i svojstva istih omogućuju da bijela tvar normalno putuje i omogućuje biti budan za dana a spavati po noći. Biti budan kada učimo, spavati pored upaljenog televizora ako nam se ne sviđa programski sadržaj a daljinski je u „vlasništvu“ supruge na koju već pomalo utječe oskudni sadržaj.

Meni je bitno za kolumnu na ime svijesti dovoljno zaključiti da su svi, ama baš svi prisutni saborski zastupnici bili pri svijesti prilikom uključivanja glasačke identifikacijske kartice u petak za izglasavanja Istanbulske. Dakle svi ovi gore znanstveno navedeni parametri bili su u funkciji. Prilog tomu su i zdravstveni kartoni zastupnika, niti jedan nije teže bolestan.

Dodatno to potkrepljuje i činjenica da je dan glasovanja petak i to je dan za kojeg se i ako su do tada spavali u Saboru zastupnici probude, jer vrijeme je krenuti kući. Već su za vrijeme glasovanja njihovi osobni vozači uzeli im na blagajni dnevnice, naknade za odvojeni život i kartice te lagano turirali nemale konje ispod haube nabrijanih limuzina da se prilikom pokreta svi konji probude i ne zakažu na putu doma.

 

Dakle, zaključak, bili su budni kako saborski zastupnici isto tako i njihovi konji  ispod haube službenih limuzina. Možda si je njihov osobni vozač malo pridrijemao, ali on je nebitan u ovoj priči.

 

 

Idemo na savjest...

Bitno je za napomenuti da su mehanizam ili bolje rečeno mehanizmi svijesti puno složeniji i zapetljaniji za razliku od mehanizma savjesti koji je puno jednostavniji. Rekao bi naš narod ... jednostavno ili imaš ili nemaš, fućkaš ti neke mehanizme!

Savjest je pojam koji se uobičajeno koristi u svom moralnom smislu i ona je urođena sposobnost svakog zdravog ljudskog bića da percipira ono što je ispravno i ono što je pogrešno te na snazi ​​te percepcije nadzire, procjenjuje i izvršava radnje.

Takve kao što su ispravne ili pogrešne, dobre ili zle, pravedne ili nepravedne, poštene ili nepoštene vrijednosti, neosporna je činjenica, postojale su kroz ljudsku povijest, ali su, što je jako bitno, također oblikovane u kulturnom, političkom i ekonomskom okruženju pojedinca. Lako bi naši političari radili po savjesti da ih okružuje neko drugo kulturno, političko i ekonomsko okruženje. Ovako, moramo ih razumjeti, ovisnici su!

Na žalost, savjest obično utječe i mijenja se u svojim odlukama tjerana prirodnim instinktima političara za preživljavanjem. Mi govorimo "na žalost" jer je previše lako da politička savjest padne na nižu, onu instinktivnu životinjsku razinu, ako je izbor političara samo udobnost i blagodati kako sam napisao kulturološke, političke i ekonomske naravi.

Savjest dostigne višu razinu samo kad se opće dobro na ljestvici prioriteta stavlja iznad vlastitog interesa. To se događa na gotovo deterministički način ili kako bi narod rekao imaš li pogled na svijet po kojem je sve što postoji uvjetovano i nužno određeno, neslobodno, neslučajno. Primjeri visoke savjesti su gospoda svojih i  svih vremena, sa svojim transcendentalnim iskustvima. To su gospoda koja su uspjela ukrotiti svoje strasti i nastaviti potragu za istinom i to su sva ona gospoda koja su žrtvovala svoje živote za društva u kojima su živjeli. Jednom riječju, gospoda svih vremena.

Opet na žalost! Teško je postići tu višu razinu savjesti ove gore navedene gospode jer političar je već u prijašnjim osobnim borbama, dok je još bio anoniman i nebitan morao „pobijediti“ ispred ogledala onog u ogledalu i po pobjedi shvatiti pojam žrtvovanja osobnih interesa i udobnosti kako bi postigao višu razinu savjesti.

No mišljenja sam da to naši političari, čast iznimkama, ne mogu nikako shvatiti koliko god se mi trudili njima pojasniti što je to zvanje političar i koliko je u bliskoj sprezi sa pojmom savjest i sa ogledalom.

To se već smatra pod normalnim što se događa u našim suvremenim društvima, u kojima su mnogi prvotno normalni pojedinci koji su postali istaknute osobe u politici, novinarstvu, policiji i sudstvu, oni koji imaju vlast nad drugima u svojim rukama, ali ne dovoljno moralne snage pa podlegnu širokoj korupciji našeg vremena.

Umjesto da koriste svoju moć za dobrobit ljudi, oni ga koriste samo za vlastitu osobnu korist. Naravno, to nije slučaj za sve njih, ali oni koji žele ići protiv takvog trenda, na kraju su izolirani i nemoćni.

Trebamo li se onda čuditi onakvom glasovanju. Ne, niti pod razno.

 

Napisao je davno američki politički satirist i novinar Patrick Jake O'Rourke:

 

“Kada se kupovanje i prodavanje počne kontrolirati preko zakonodavaca, prve stvari koje će se kupovati i prodavati su sami zakonodavci.“

 

Pozdrav od autora!

  

 

 Foto: DPCM/tattoomart.net

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Željko Galović - Dida

 

 

 Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Domoljubnog portala CM.

 

 

Dida

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 364 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com