Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Svatko od nas branitelja mogao je spakirati putne torbe i otići put Münchena, Australije ili Novog Zelanda
DA LI I KOLIKO JE DRUŠTVO SVJESNO ŠTO JE HRVATSKI BRANITELJ POKAZAO U DOMOVINSKOM RATU?
 
Branitelji

 

 

Piše: Željko Galović - Dida

 

 

Gdje su danas hrvatski branitelji i koji je njihov društveni položaj?

 

 

Napisale su akademske glave i stručnjaci iz sociologije da je društveni status rezultat osobnog opredjeljenja i dostignuća pojedinca.

 

Čuli smo tako kroz hrvatsku povijest za mnoge znane i manje znane ličnosti. Imamo poznate hrvatske znanstvenike, književnike, slikare, političare, pjevače i sve druge koji su svojim radom i danas na svom zasluženom društvenom položaju.

...

Znamo mi iz povijesti za mnoge hrvatske vojnike, časnike koji su po vojskama drugih država svojim djelima dostigli u tim državama zavidni društveni status. Naravno da znamo i za mnoge vojnike, časnike i vojskovođe koji su stvarali hrvatsku povijest te shodno tomu zauzeli društveni status.

 

Što su to branitelji postigli i donijeli u društvo kako bi definirali svoj društveni položaj i zauzeli svoje mjesto u društvenoj strukturi?

 

Za period prije rata. 

 Svatko od nas branitelja mogao je spakirati putne torbe i otići put Münchena, Australije ili New Zelanda. Nije otišao! Ostao je znajući da je Domovina u opasnosti, dao se dragovoljno na raspolaganje. Što je hrvatski branitelj pokazao tim svojim potezom društvu?

Odgovornost! Požrtvovnost!

 

Rat bukti. Branitelji na braniku Domovine deset puta slabije naoružani od srpskih dragovoljaca. Ne povlače se. Bore se sa saznanjem da su im velike šanse poginuti iz razloga što je nasuprot njih treća armija Europe. Što je hrvatski branitelj pokazao tim svojim potezom društvu?

Hrabrost! Samopouzdanje!

 

Oslobađaju sela, gradove, ujedno organiziraju vojne postrojbe. Sve to rade u hodu, u ratnom okruženju. Svakom novom bitkom sve zreliji, sve organiziraniji. Neusporedivo manjim brojem ljudstva nasuprot srpskim dragovoljcima, domaćim izdajnicima. Znaju i ostvaruju pobjede. Što je hrvatski branitelj pokazao tim svojim potezom društvu?

Organiziranost! Motiviranost!

 

Nisu branitelji srljali zaneseni pobjedama. Planski su oslobađali selo po selo, brijeg po brijeg, grad po grad. Planski su radili pregrupiranja na bitna područja ne bi li spriječili nepotrebnu ugrozu oslobođenih teritorija. Što je hrvatski branitelj pokazao tim svojim potezom društvu?

Iskustvo! Planiranje!

 

Sjetimo se zarobljenih srpskih vojnika. Niti jednom od njih nije pala dlaka sa glave, unatoč saznanjima da su počinili zločine. Pod zločin mislim na ubijanje nedužnih civila, nikako vojnika. Nisu branitelji poklekli i uzvratili istom mjerom. Razmijenili su srpske vojnike za svoje suborce. Postupio je branitelj po skupu nepisanih pravila, običaja, navika i normi po kojima se ponašao u životu ratnika. Što je hrvatski branitelj pokazao tim svojim potezom društvu?

Moral!

 

Za kraj, no ne manje vrijedno. Svaki branitelj je oko vrata nosio krunicu. Koliko je njemu krunica pomogla, o tome neću ovdje pisati. Međutim, nije je nikada ostavio, nije mu nikada bila teška. Nije podlegao napastima i kušnjama. Živio je svaki dan kao da je zadnji. Da se razumijemo, „napadala“ je branitelje i ljutnja i mržnja i rezigniranost. Bilo je tada svega zla. Izdržao je. Što je hrvatski branitelj pokazao tim svojim potezom društvu?

Vjera!

 

Branitelji

 

Svaki društveni položaj pojedinca podrazumijeva niz nepisanih pravila kojima se utvrđuju očekivanja.

Takav niz ili skup pravila proizlazi iz vrijednosnog sistema društvene strukture koja bi se trebala sastojati od: vjere, morala, odgovornosti, hrabrosti, iskustva. Zašto?

Zato jer u svakoj ovoj ljudskoj vrijednosti postoji pravilo ali ono pozitivno. Dodatno u svakoj ovoj ljudskoj vrijednosti postoje resursi koji su potrebni društvu. Svako društvo odnosno struktura te događaje i ponašanja konstituira u svoje temelje.

 

Pitanja koja se nameću:

  • Gdje su branitelji trebali biti u strukturama Hrvatske? Odgovor: Sigurno u temeljima svih struktura!
  • Gdje su danas branitelji i koji je njihov društveni položaj? Odgovor: "...pa po lojtrici dol..."

 

 

Pozdrav od autora.

 Foto: DPCM

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Željko Galović - Dida

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

Dida

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 337 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr