Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Hoće li pobijediti istina, razum i lustracija ili nešto treće?
Bravarska posla
 
Totalitarni režimi

 

 

Piše: Dida

 

...termin petak, na strijeljanje si naručen u deset sati, poljana pet, ponijeti dokaze o članstvu u četveroredu. Ako bude gužva i ne izvrši se potpuna terapija, dobiješ samo batine i pljuvanje, slijedeći termin je u ponedjeljak u isto vrijeme. Ne kasniti!! Vikendom radimo samo hitne slučajeve mimo spiska, po naredbi bravara i onih visoko!!...

...

Priprema se ili je već osnovano, dok ja ovo pišem, povjerenstvo, komisija ili što već kako bi dokazali, prokazali i objelodanili sve strane  totalitarnih režima, te donijeli akt onaj politički i pravni. Neću unaprijed osuditi volju i htjenje vladajuće politike da nešto poduzme po tom pitanju, pa čak i da konačno riješi sve te „dobre strane“ i laži godinama gomilane, otprilike pedesetak godina. Laži sistemski proizvedene, svakodnevno servirane i konačno spremljene u povijesne arhive.

 

Postavlja se jedno po meni važno pitanje što će to „na stolu“ kao dokaze  imati i koliko će duboko ulaziti u meritum stvari (čitaj arhive) po kojima će donijeti svoj sud i reći svekolikoj hrvatskoj javnosti! Narode naš, to je to i nema više niti lijevo niti desno? Ni trc ni mrc jer ti u protivnom slijedi pržun ili novčana kazna budeš li veličao nekoga kao svog „ljubimca“, birao ti „Za Dom spremni“ ili „Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

 Nisam bez veze napisao...spremljeno u povijesne arhive... a sad dodajem kao „istinu“!!!

Da li će to „na stolu“ ta „istina“ biti temelj, osnova, polazište, nulta točka ili kako već to nazvali, po kojima će se donositi sud sutrašnje povijesno, političko k tome i pravno rješenje?

 

Tko će popustiti?

Da li će ti povijesni, iz arhive podatci do sada znani kao jedina istina koji se u međuvremenu po nastanku i sve do danas svakodnevno upornošću mnogih istraživača, povjesničara i svjedoka raskrinkavaju i prokazuju kao lažni, biti polazište svih rasprava?? Da li će s jedne strane stola biti oni, bravarovi šegrti,  koji će braniti podatke iz arhive kao istinu zbog opravdanog straha od lustracije, i negirati današnja saznanja ovih navedenih povjesničara, istraživača i svjedoka istine?? Potom će „vlasnici“ današnjih podataka s druge strane stola bez straha od lustracije, zastupati svoje dokaze i tvrditi da je ovo što oni imaju istina.

Tko će popustiti, tko će na kraju biti onaj koji će pobijediti? Hoće li pobijediti istina, razum i lustracija ili nešto treće?? Možda sve završi u sjeni dogovora?? Situacija? Rekli bi učenjaci status quo! Niti lijevo niti desno, niti naprijed niti nazad!! Dio povjerenstva svjesni odgovornosti da moraju nešto napraviti, tiska politika, stoga žude za promjenom, a trenutno stanje nit’ smrdi nit’ miriše. Šegrti najsretniji da padne kiša, pa da se kao i teniski meč u Wimbledonu, prekine rad povjerenstva! Međutim svjesni činjenice, prekinulo se to ili ne, da narod zna da to smrdi, i to puno jače od kanalizacije i septičkih oni moraju donijeti zaključke!!

No, da ne bi ispalo kao autor u nekakvih strahovima, crnim mislima, u nevjerici prema nečijim referencama, sposobnostima i objektivnošću i kao takav boji se donesenog rješenja te komisije. Nikako! S optimizmom jedva čekam suočavanje sa po meni u velikoj, da velikoj, ogromnoj mjeri lažiranom poviješću.

 

 

Sveti gral

Međutim kako je „kamen spoticanja“, odnosno jedan od razloga za pokretanje uopće ovog postupka suočavanja sa prošlošću totalitarnih režima bila spomen ploča poginulim pripadnicima postrojbe HOS-a u Domovinskom ratu i povezivanje sa Jasenovcem i njegovim žrtvama iz vremena drugog svjetskog rata moram biti, koliko god ne želim, rezerviran da će ta komisija donijeti pravovaljani zaključak.

Zašto?? Naime, povijesne arhive koje čuvaju rehabilitirani komunisti  prošvercani, bez ikakve odgovarajuće kazne, na stranu antifašizma nakon njihovog zimskog sna zvani Domovinski rat sada probuđeni, još žešće i goropadnije brane i drže jedinom istinom o Jasenovcu onu arhivsku.

Ne priznaju oni činjenice poput lažiranih imena na mrežnim stranicama, ne priznaju oni dvostruko, trostruko upisivanje jedno te iste osobe u popis žrtava.  Najposlije ne priznaju niti dokaze o puno, puno manjem broju žrtava ubijenih u logoru. Niti čuti neće za pronađene dokaze svjedoka, prisutnih u to vrijeme naknadnog rada logora, da su u Jasenovcu pobijeni i sahranjeni Hrvati „povratnici“ sa Bleiburga!!! Rehabilitacijom fašizma nazivaju nove dokaze odnosno raskrinkavanje njihovih lažnih dokaza!! I ono najvažnije ne priznaju oni da je logor Jasenovac radio poslije drugog svjetskog rata  i to vrlo „ubojito“ po današnjim saznanjima sve do 1949/50. godine!?!?

Sada ja pitam tu komisiju, kako će oni pristupiti rješavanju problema logora Jasenovac i ovom njegovom „nastavku rada“ poslije 1945 godine, naravno po bravarovom nalogu?? Do 1945. godine više-manje sve znamo po serviranim podacima, ali što je s periodom poslije?? Omerta!! To samo zna sveti gral zvan arhiva.

Stoga se postavlja elementarno pitanje, ako se ne otvori arhiva, kako će se doznati gdje su obitavali zatvorenici ako je po dosadašnjim tvrdnjama komunista logor bombardiranjem srušen i to do temelja 1945. godine? Možda su zatvorenici radili po shemi ambulantnog liječenja? Naime svaki dan su se javljali na terapiju, onako po predbilježbi... dolaziš u petak, na strijeljanje si naručen u deset sati, poljana pet, ponijeti dokaze o članstvu u četveroredu. Ako bude gužva i ne izvrši se potpuna terapija, dobiješ samo batine i pljuvanje, slijedeći termin je u ponedjeljak u isto vrijeme. Ne kasniti!! Vikendom radimo samo hitne slučajeve mimo spiska, po naredbi bravara i onih visoko!!

 

Majstor i njegovi šegrti

Ironiju na stranu, i pitanje svih pitanja je da li će nove pronađene dokaze komisija uvrstiti u dokaznu materiju i temeljem toga sprovesti novu raspravu, pozvati neovisne stručnjake u tom segmentu da istraže sve povijesne činjenice i politici narediti da ovi  prebjegli komunisti u redove antifašista konačno otvore arhive koje čuvaju kao sveti gral da se u njima nađu sve povijesne laži na tragu nastavka „ubojitog rada“ po komunistima razrušenog 1945. godine. Da konačno netko kaže, i to javno dokazima potkrijepi, da je u logoru Jasenovac pobijeno više desetaka tisuća Hrvata povratnika sa Bleiburga!! Da se prestane više samo po kuloarima o toj temi pričati.

Ili će se, po meni kako napisah rezerviranom, dogoditi slijedeće: umanjiti će spisak žrtava za nekoliko prezimena pravdajući to tezom da se u to vrijeme spisak morao „bildati“ radi ratne odštete. Juga je bila razrušena netko je morao nekakvim novcima ponovno izgraditi a dojče mark su bile idealna opcija i to sve na „teret“ dopisanih, dupliranih i živih žrtava logora Jasenovac. Umrli barem spašeni, jer nisu morali vraćati dojče  marke!!

Nastavak rada će pravdati činjenicom da je trebalo radne snage, jer kada pare stignu obnova ne smije trpjeti i čekati! Sve po onoj ...“nema odmora dok traje obnova“... Pa su tako Hrvati ubijeni metkom u zatiljak u logoru od 1945 do 1950. godine, radili na svim akcijama obnove Juge poslije 1950. godine. Zatim  po završetku akcija umirali prirodnom smrću sa upaljenim zatiljkom od metka!

Ja onako niti malo rezerviran na činjenicu o ubojitom radu logora, ipak sam mišljenja da su komunisti „od šegrta do šefa bravara“ u logoru razmišljali i radili po vjerovanjima iz svete knjige Židova naziva Talmuda. Odlično su šegrti naučili gradivo i to naučeno gradivo u logoru u potpunosti sproveli u djelo! Dobrog su nastavnika imali!! Samo su umjesto Isus stavili Hrvat!!

Stoga komisiji za ovo što treba napraviti ne preostaje ništa drugo osim bistro oko, čvrsta desnica i pravac arhiva!!!

 

Pozdrav od autora.

 Foto: UCM

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Dida

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dida

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 270 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com