Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Društvo osobama s invaliditetom pristupa gledajući samo kolika je njihova invalidnost na šalteru banke
Nestajanje branitelja invalida u "blagodatima" marginalizacije
 
Marginalizacija branitelja

 

 

INVALIDI I INVALIDNOST    Piše: Željko Galović - Dida

 

 

 

'Marginalizacija osoba s invaliditetom i podupiranje njihove ovisnosti o drugima je skupo, kako za njihove obitelji, tako i za društvo u cjelini', rekli su mnogi pa i ja ponavljam rečenicu koja već pomalo ali sigurno postaje mitska.

 

Nismo liječili uzrok, posljedična stanja se sama po sebi događaju. Marginalizacija je slijedeća.

...

Članak (e) UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom kaže:

Prihvaćajući da je invaliditet koncept koji se još uvijek razvija te da invaliditet nastaje kao rezultat međudjelovanja osoba s oštećenjima i prepreka koje proizlaze iz stajališta njihove okoline te iz prepreka koje postoje u okolišu, a koje onemogućuju njihovo puno i djelotvorno sudjelovanje u društvu na izjednačenoj osnovi s drugim ljudima;

 

potom idu članci (f,g) i ovaj po meni najvažniji (h) koji kaže:

...priznajući također da diskriminacija bilo koje osobe na osnovi invaliditeta predstavlja povredu prirođenog dostojanstva i vrijednosti čovjeka.

 

Da, marginalizacija invalida Domovinskog rata ubila je u njemu, kako kaže ovaj članak, i dostojanstvo i vrijednost čovjeka kao prvo, a potom i vrijednost kao invalida koji je dao svoje zdravlje, dio tijela za dobrobit svih nas.

Što reći, napisati na sve povrede prirođenog dostojanstva i vrijednosti čovjeka, vojnika invalida Domovinskog rata a perom ostati objektivan? Kako se osjeća taj čovjek, upita li itko iz sustava koji je dozvolio, ili još teža kvalifikacija, koji je svojim neradom s tom populacijom proizveo ovakvo stanje?

Možda bi slikovitiji opis trenutnog stanja bio kada bi u zadnjoj riječi prethodne rečenice zamijenili slovo t sa slovom 'r'.

 

Bez ikakve odgovornosti, bez ikakvih sankcija, bez trunke grižnje savjesti. Činjenica koja još više zabrinjava, nema nikakvih pomaka prema boljem, prema svjetlu na kraju tunela. Mrak možda još i mračniji.

 

Dakle gdje je tu  socijalna pravda koja je jedna od temeljnih vrednota ustavnog poretka u Republici Hrvatskoj?

Gdje je tu Ustavom zajamčena sloboda kretanja? Nema tih pojmova u odnosu države, politike prema invalidima. Ima samo jedan jedini pojam a to je marginalizacija.

 

Najviše mi smeta pristup osobama s invaliditetom kao kategoriji stanovništva kojoj kao društvo pristupamo gledajući samo njihova socijalna primanja, gledajući kolika je njihova invalidnost na šalteru banke prilikom isplate.

 

Ne gledamo kako svaki dan nestaju i nestaju ali ne prirodnim odljevom. Umiru mladi, umiru na „blagodatima“ marginalizacije koje smo im mi kao društvo, politika stvorili.

 

 

Pozdrav od autora.

 Foto: UCM

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Željko Galović - Dida

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Dida

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 599 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com