Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Istinska i iskonska hrvatska poruka, najdubljeg, najiskrenijeg i najpozitivnijeg naboja
Od stoljeća davnih... Za Dom spremni!
 
Zrinski

 

 

Svjedočimo ovih dana kako je pozdrav „Za Dom spremni“ postao ponovno aktualan u dnevnoj politici. Naime istaknuti član partije Arsen Bauk je u imenu novog ministarstva koje nosi ime  „Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku“ pronašao elemente, valjda slova i riječi, koje ga asociraju na pozdrav „Za Dom spremni“!

 

No kako komentirati, objasniti i shvatiti da  Arsenče  može pronaći pozdrav „Za Dom spremni“ u nazivu novog ministarstva a ne može pronaći u davno napisanim stihovima. Da, nastalih i napisanih stihova najmanje četiristo godina pa i više unazad u povijest hrvatske pjesme. Kako ne može pronaći povijesni hrvatski pozdrav, koji je istinska i iskonska hrvatska poruka, najdubljeg, najiskrenijeg i najpozitivnijeg naboja, nastao davno prije nego su ga on i njegova partija proglasile ga ustaškim?

...

Ne može on pronaći znamen u stihovima jer je to za tuđinsku vlast bila uvijek velika opasnost,  jer sve te pjesme javno pozivaju na potpunu slobodu i iste su zatirane od onih koji nametanjem osjećaja krivnje Hrvatima, opravdavaju svoju agresiju te skrivaju stravične zločine svojih prethodnika i predaka.

Kada bi se zaigrali premetaljke slova navodnog ministarstva to bi i svatko od nas zaključio i pronašao taj pozdrav. No kako je premetaljka predivna stvar za igranje pa evo Arsenu i ova rečenica: “Socijal demokratska  partija Zagreb mijenja model biranja“... pa neka se igra premetanja slova a mi idemo pojasniti od kada se pozdrav „Za Dom spremni“ pojavljuje u hrvatskoj pjesmi.

hrvatski ratnik

Kako nazvati reagiranje političara koji vidi skriven „ustaški“ pozdrav „Za Dom spremni“ u imenu ministarstva, a isti pozdrav ne vidi kada je ban Josip Jelačić  za motivaciju vojnika uzviknuo „Za Dom“ a vojska bi odgovarala “Spremni umrijeti!”?

 

Kako nazvati reagiranje političara koji vidi skriven „ustaški“ pozdrav „Za Dom spremni“ u imenu ministarstva a isti pozdrav ne vidi kada je Mirko Kolarić tisuću devetsto i neke napisao:

... „Za slobodu i za dom

već se krvav bije boj.

Za nju svak' će spreman dati junački sad život svoj!

Za slobodu i za dom!“...

 

Ili kada Stjepan Brajdić tisućudevetsto i neke napiše:

...“Pa neka glasna, ko sunce jasna,

grmnu pjesma puna nade,

k'o nebeski grom, k'o nebeski grom!

Da ćeš živjet', da ćeš radit',

da ćeš ginut' za hrvatski mili dom!"...

 

Kako nazvati reagiranje političara koji vidi skriven „ustaški“ pozdrav „Za Dom spremni“ u imenu ministarstva a isti taj pozdrav ne vidi kada Nikola Šubić Zrinski uzvikne “Za dom sad u boj!”?

 

Ili kada Ferdo Rusan tisućuosamsto i neke napisa:

...“Korak, korak za korakom, Hrvat žurno za Hrvatom,

na bojište za dom mili, ajdmo, ajdmo proti sili!"...

 

ili kada je Ilija Okrugić, tisućuosamsto i neke napisao stihove:

...“Oj Slavonci i Hrvati, hajd u vojsku banu!

Tamo će nam slava dati krunu obećanu.

Tam' za narod, dom i kralja borite se, kako valja.

Naprijed stupaj, mačem lupaj, hura, naprijed stupaj"...

 

Ili kada je Ljudevit Varjačić tisućuosamsto i neke napisao stihove:

...“Junak živi domu uv'jek vjeran svomu

za njeg' život da!...

Hajde, junak za junakom,

Hajd', u smrt za dom i rod!“...

 Ferdo Rusan  Ilija Okrugić

Da, mogao bih tako nabrajati do sutra stare povijesne hrvatske stihove koji sve do jednog spominju Dom, spremnost, ljubav, iz kojih se može prepoznati stari hrvatski pozdrav „Za Dom spremni“ koji vuče korijene preko četiristo i više godina u povijest, ali kako nazvati takvo ponašanje? Dakle kako nazvati ponašanje jednog antifašiste?

Povijesna nepismenost? Da li politički diletantizam? Da li općom ili političkom amnezom? Da li antifašističkim licemjerjem? Da li komunističkom bešćutnošću?Kako?

Da se zaključiti da je naše društvo nedoraslo, jer se u njemu nalazi gomila ostataka komunističke nekulturne i nepismene tradicije koja ne priznaje ništa drugo osim svoje krivotvorene povijesti i događa se kako je rekao Andrić, ...“došlo vrijeme kada je pamet zašutila, budale progovorile a fukare se obogatile“...

Dakle dokazano je u manje-više svakodnevnom političkom životu tog političara i njegovih istomišljenika da je riječ o osobama koje se nisu odrekle propalog komunističkog svjetonazora, upinju se, propinju se i dalje, unatoč njihovim deklarativnim izjavama da osuđuju svaki zločin.

Nadalje, svim svojim reakcijama i izjavama poput ove mladog antifašiste - komuniste pokušavaju prešutjeti i omalovažiti svako istraživanje starog hrvatskog pozdrava „Za Dom spremni“ koji nikako ne podržava njihovu „antifašističku sliku prošlosti“.

Nakon svih tim besmislica imaju li ti diletanti, licemjeri, bešćutnici ikakvu potrebu barem se ispričati kada izvale takve gluposti, jer takvima  je veći problem što je u Jasenovac tek nedavno stigao „ustaški“ plin, a što komunističko - antifašistička istina neće nikada - to ih uopće ne zanima.

Pozdrav od autora.

 

Komentar - Dida

 

 

 

 

 Autor: Dida

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dida

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 389 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com