Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Da li je moguće biti objektivan u novinarskom radu?
MEDIJSKA SENZACIONALNOST ILI PSI ČUVARI KAPITALA
 
Senzacionalnost

 

 

Piše: Željko Galović - Dida

 

 

...„Novinarstvo sve više postaje djelatnost proizvodnje zabave, mijenjaju se i njegova svrha i njegova pravila: sve je površnije, sve je optimističnije, sve je više lišeno kritičnosti, a na djelu je i dosta bezobziran odnos prema činjenicama koje su nekada smatrane svetinjama. Sam čin „informiranja“ pretpostavlja svakodnevno izlaganje čitatelja baražnoj vatri senzacija, od kojih ni jedna nema prioritet, a većina su gola konstrukcija samih medija“... dodao bih konstrukcije novinara koji mora udovoljiti gazdi!

 

...“prednost imaju informacije koje je moguće prodati (ili uz koje je moguće prodati nešto drugo), a ne informacije koje zadovoljavaju komunikacijske potrebe građana“...

 

...“Koncentracija medijskog vlasništva, naravno, nije počela sa globalizacijskim procesima, ali su je oni značajno intenzivirali i dali joj zamaha da ti isti mediji postanu više industrija i biznis, a manje institucije demokratskog društva“...

...

Mislim da bi ove izjave bile dovoljne za cijeli članak o medijskoj senzacionalnosti, međutim moram i ja kao autor napisati nekoliko riječi o ovoj temi, naravno na ciljanu senzacionalnost medija, onu  senzacionalnost prema invalidima i naravno bezobziran odnos prema činjenicama koje su nekada smatrane svetinjama.

 

Mediji se bave različitim pitanjima, problemima i procesima u društvu, ali ono što prodaje čitanost su posredno ili neposredno ljudska bića. Vrlo često ili svakodnevno postavlja se pitanje o novinarskoj objektivnosti, odnosno je li uopće moguće biti objektivan u novinarskom radu.

 

Teško ili vrlo teško, znajući sve činjenice vezane uz medije, vlasništvo, novinare bez diploma, interes oglašivača koji bi trebali biti teme novinara, politička pozadina, umreženost sa kojekakvim službama... Ispravak navoda, nemoguće.

Realno sagledavajući sve navedeno teško je danas biti prodavan a ne imati senzacionalizam u svakoj drugoj vijesti. To je jasno i vrapcima na grani. Međutim zašto onda mediji ne zadrže barem onaj mali dio etičnosti davno napisan kao parola objektivnog rada „bez ljutnje i pristranosti“?

Očigledno je interes samo borba za čitatelje i gledatelje.

 

Trebalo je uništiti čast, hrabrost, odvažnost, moralnost, domoljublje, iskrenost, prijateljstvo, suosjećanje, i na temeljima toga stvarati Sodomu i Gomoru, intrige, laži, fabricirati neistine uopćeno  jednom riječju pisati senzacionalno.

 

Kakve to posljedice ostavlja na te časne ljude, ma tko te pita.

  

 

Pozdrav od autora

 Foto: DPCM

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Željko Galović - Dida

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Dida

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 589 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja