Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Povlašteni, psi rata, krezubi i niš' koristi, teret društva, lažni branitelj... Prolaze dani, godine ali ne prolaze neistine, laži
NE PITAJ ZA KIM ZVONA ZVONE (SUICID)
 
Suicid

 

 

INVALIDI I INVALIDNOST    Piše: Željko Galović - Dida

 

 

I kada netko umre i mene je sve manje

 

 

"Kad napišem tvoje ime postaješ žrtva ubojstva s odgodom!" Izvršitelj? Sam!

 

Da, ispisana su slova njihova imena pod povlašteni, ispisana su slova njihova imena pod psi rata, ispisana su slova njihova imena pod krezubi i niš' koristi, ispisana su slova njihova imena kao teret društva, ispisana su slova njihova imena pod lažni branitelj,  ispisana su slova njihovih imena u registru,... uf, mogao bih ovaj niz nikada završiti ali su oni završili... nakon svega ovoga... postaješ žrtva ubojstva s odgodom!

...

Slike rata, eksplozije granate, vrisak, jauk, zapomaganje, krv šiklja na sve strane, potom tišina i samo tišina. Budiš se u znoju vlastita tijela. Jutro je sunce izlazi, žamore glasovi ispod prozora, klinci već šuškaju u sobi, supruga te smiješkom pogleda... idem skuhati kavu. Budiš se još u glavi nešto tutnji, odzvanja. Nije to ništa, ionako svako malo svrati u snove. Proći će.

 

Dnevna rutina već se zna. Klinci škola, nabavka za ručak, tisak. Naravno nema dana, nema novina u kojem nema članka, negativnog, na račun branitelja. Komentari na kavi s prijateljima. Za ne povjerovati koliko nas rastežu po novinama, ali da barem provjere podatke. Poluistina ili prešućivanje onih podataka koji bi objektivno prikazali stanje stvari. Figa. Senzacionalnosti radi, mora se to preskočiti. Ma k vragu i život, dođe mi da uzmem pravdu u svoje ruke i napravim reda u ovoj državi,  veli jedan od kaveđija.

Prolaze dani, godine ali ne prolaze neistine, laži, skuplja se to u mozgu u pamćenju.

 

Dan "D".

Sjediš za stolom jutarnje čitanje novina. Klinci trče po kući. Žamor, vika, dreka. Tata, tata seka mi uzela autić. Smiruješ situaciju. Izlaziš u nabavku. Susret u trgovini s prijateljem. Jesi li čuo ubio se Neno.  Pitam: Kada? Zašto? Ma nemoguće!!  On, onako uvijek otvoren, kritičan, znao iz sebe izbaciti sve frustracije!!! Nemoguće. Osjećaš se jadno, nikako, prazan i samo šutiš.

 

Večer uz tv. Osjećaj nikakav, gledaš tv ali ga ne gledaš, misliš ali uopće ne misliš, samo nešto u glavi tutnji i tutnji, zuji i zuji. Opisati si ne možeš taj osjećaj. Iznad svega nekakav nemir, svako malo prođe te napad groznice uz lagano znojenje. Postaješ kao stroj, kao nešto programirano.

Ušao si u nekakvu crnu rupu, nema u pokretima neke sinkronizacije, automatizam. Da se smiriš odlaziš u kupaonu pod tuš. Zuji i samo zuji, pobogu što mi je? Izlaziš iz kupaone i pomisliš moram ujutro do doktora sigurno ide gripa. Na tv zadnje vijesti, i udarna vijest, ubio se branitelj u Đakovu. Izjavu daje njegov rođak: Proglasili ga invalidom i nesposobnim za posao a na komisiji za umirovljenje kažu nisi ti za mirovinu. Borio se sa sistemom nekoliko godina i nije izdržao, otišao u šumu i presudio si.

 

Blackout totalni. Pomalo ali sigurno počinje nepodnošljiva bol u glavi nije to više ono zujanje i tutnjava, puno jače.

Odluka je pala. Netko ti je rekao traži pištolj, netko te vodi do mjesta gdje je i municija. Puniš okvir i to je zadnje čega se sjećaš.

 

Tišina, tišina, tišina i samo tišina.

 

"I kad netko umre i mene je sve manje i zato ne pitaj za kim zvona zvone, zvone za tobom".

 

 

Pozdrav od autora.

 Foto: i.huffpost.com

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Željko Galović - Dida

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Dida

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 344 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr