Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Zna li itko u sustavu kako i ima li volju pomoći teško oboljelim braniteljima?
Jesu li teško oboljeli hrvatski branitelji bezvrijedni društvu?
 
Teško oboljeli branitelji

 

 

INVALIDI I INVALIDNOST    Piše: Željko Galović - Dida

 

 

 

Nemali broj je medijskih natpisa prošao neopaženo kako nema službenih podataka o tome kolika je stopa obolijevanja i koliki je broj smrti branitelja u odnosu na opću populaciju.

 

Za ne povjerovati je da takve i slične naslove možete naći u dnevnim, tjednim novinama i skoro na svim elektronskim glasilima. Da pojasnim!?!? Niti jedan branitelj invalid nije tajno pokopan, niti jedan branitelj invalid nije se liječio po nekim stranim poliklinikama kao naši političari, svi su pokopani ili liječeni u Domovini za koju su se borili.

...

Odgovor na ovakve neshvatljive naslove je činjenica da nitko u sustavu ne želi javno objaviti te brojke i to je jedini razlog zašto nema službenih podataka. Ima dragi moji čitatelji, ali negdje u nečijoj ladici. Možda su i objavili negdje ali sigurno sa velikom dozom skromnosti i diskrecije želeći izbjeći pomoći braniteljima. Nema drugog zaključka. Zna li netko neki drugi razlog njihove šutnje, njihove diskrecije umjesto da to objave uz zvuk svih zvona i alarma. Nije mi jasno koga se boje? Brojki, činjenica, uzroka ili nečeg desetog!?!?

Da, neosporna je činjenica da više od opće populacije obolijevaju branitelji invalidi i to netko mora napisati, pa makar to bio i ja.

 

Najljući neprijatelj za branitelje nakon rata je rak

Rijetko možete čuti za neku drugu dijagnozu poslijeratnog obolijevanja. Jedino što možete čuti jesu razni oblici raka, s top liste pet najubojitijih, od kojih su naknadno oboljeli, potom i umrli. Rijetki su koji pobijede tog najpogubnijeg po branitelje „neprijatelja“. Tako umiru od raka limfnih čvorova, raka debelog crijeva, raka mozga, raka gušterače i raka pluća.

 

No, što je razlog tomu?

Jedan jedini razlog je stres koji branitelji i invalidi doživljavaju svakodnevno od završetka rata. Serviran od svih poslijeratnih politika naravno u negativnom kontekstu prema braniteljima.

 

Nesređena statusna i materijalna pitanja. Borba sa sistemom koji kao i bolest rak „jede svoju djecu“, naravno figurativno. No pustimo mi i statusna i materijalna pitanja, ono što najviše uzrokuje stanje stresa kod branitelja potom obolijevanja jest nepoštivanje djela i uspjeha branitelja u ratu.

Ta činjenica doslovno najviše utječe na zdravlje branitelja. Ne mire se branitelji s činjenicom kako svi elementi društva svako malo dovedu u pitanje Domovinski rat i postavljaju velike upitnike nad zaslugama branitelja, a ta činjenica onako tiho ali sigurno uzima svoj danak protiv koje branitelji nemaju snage i načina se boriti.

 

Paralela

Sudionici drugog svjetskog rata, poznatiji kao partizani unatoč ogromnom vremenskom odmaku od rata, točnije sedamdeset i dvije godine, žive gotovo bez ijednog oboljelog od raka. Žive sa onim, kako doktori znaju reći staračkim bolestima, za razliku od sudionika nedavno završenog Domovinskog rata, unatoč kratkom vremenskom odmaku, točnije prije dvadeset i dvije godine koji umiru mladi i najčešća dijagnoza rak.

 

Nešto mi ovdje nije jasno. Jesu li ovi prvi sudionici prolazili poslijeratnu katarzu kao što prolaze ovi drugi? Zaključite sami.

 

 

Pozdrav od autora.

 Foto: UCM

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Željko Galović - Dida

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Dida

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 281 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com