Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

"Ne možete imati nuklearno oružje, ako želite razgovarati o tome, dobro, inače možete dugo živjeti u uništenoj ekonomiji"
Trump upozorava Iran na 'uništenje' u slučaju rata

 
Trump

Novosti iz svijeta

 

 

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ne želi rat, ali je upozorio Iran da će se suočiti s "uništenjem" ako izbije sukob. 

 

Govoreći za NBC u petak, kazao je kako su SAD otvorene za razgovore, ali neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje. Pojasnio je dodatno i svoju odluku da u posljednjem trenutku otkaže vojne udare na Iran kao odgovor na obaranje bespilotne letjelice u SAD-u ovog tjedna, rekavši da mu je rečeno da će 150 Iranaca biti ubijeno.

...

Potvrdio je da je opozvao napade na ciljeve u Iranu rekavši da je promijenio mišljenje 10 minuta prije planiranih udara jer mu je rečeno da bi u njima poginulo 150 Iranaca. 

- Pitao sam generale koliko će ljudi poginuti u akciji, rekli su oko 150. Razmislio sam... Nije mi se svidjelo, to nije razmjerno obaranju bespilotne letjelice. Nakon što sam odobrio akciju i sagledao cijelu situaciju, procijenio sam da to nije bila dobra odluka - rekao je.

Odbacio je tvrdnje da su zrakoplovi već krenuli u napad na iranske ciljeve, rekavši kako "nije bilo zrakoplova u zraku". 

Obraćajući se iranskim čelnicima, Trump je poručio:

- Ne možete imati nuklearno oružje. A ako želite razgovarati o tome, dobro. Inače, možete dugo živjeti u uništenoj ekonomiji.

Ranije je na Twitteru objavio da je SAD spreman za udar.

Predsjednica Zastupničkog doma u američkom Kongresu, demokratkinja Nancy Pelosi, izjavila je kako joj je drago što predsjednik nije izvršio napad, poručivši kako bi prije vojne akcije trebao tražiti odobrenje Kongresa.

Adam Smith, demokratski predsjednik Odbora za oružane snage u Zastupničkom domu upozorio je pak kako "nije pametno" od predsjednika da objavi pojedinosti, rekavši da to potkopava američki plan.

Prema nekim američkim medijskim izvješćima Pentagon je preporučio udare, dok drugi izvještavaju kako su visoki dužnosnici Pentagona upozorili da bi vojni odgovor mogao rezultirati "spiralnom eskalacijom" koja bi predstavljala rizik za američke snage u regiji, prenosi BBC.

Koliko nas je dijelilo od vojnog sukoba SAD-a i Irana i je li time odbačena prijetnja da bi se to moglo i dogoditi ili je još sve otvoreno u HRT-ovoj Temi dana govorili su Jadranka Polović sa Sveučilišta Libertas i vojni analitičar Jan Ivanjek.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 211 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr