Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Što god da odluči Narodna skupština RS, mi se nećemo prestati boriti", izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH"

 
Milorad Dodik
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Parlament Republike Srpske u četvrtak će održati posebnu sjednicu kako bi raspravljao o zahtjevu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se stavi izvan snage odluka druga dva člana državnog vrha za pokretanje tužbe protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.

 

Takvu odluku donio je kolegij Narodne skupštine RS nakon što je na sjednici Predsjedništva BiH održanoj u utorak Dodik uložio veto, odnosno pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa nakon što su hrvatski i bošnjački član Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasavanjem donijeli odluku kojom su željeli zaustaviti gradnju mosta za Pelješac, to jest pokrenuti međunarodni spor s Hrvatskom.

...

U toj odluci koja, kako je izvjesno, ipak neće stupiti na snagu stoji kako je Hrvatska pokrenula gradnju Pelješkog mosta bez dogovora s BiH koja stoga traži da se odmah prekinu svi započeti radovi.

Hrvatsku se također poziva da bez odgode pristupi bilateralnim razgovorima radi dogovornog rješavanja svih otvorenih pitanja vezanih za razgraničenje na moru između dvije države, odnosno razgraničenje teritorijalnih mora Bosne i Hercegovine Hrvatske i osiguranje prava Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan pristup između svog teritorijalnog mora i otvorenog mora sukladno konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Ukoliko Hrvatska ne bi prihvatila dogovorno rješavanje ovih pitanja sukladno članku 280. konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, Bosna i Hercegovina pozvala bi Hrvatsku da se ova pitanja podvrgnu postupku mirenja sukladno toj konvenciji.

Ukoliko Hrvatska u roku od 30 dana ne bi potvrdila spremnost na dogovorno rješenje ili postupak mirenja, stoji u odluci koju su izglasali Komšić i Džaferović, Bosna i Hercegovina bi poduzela "nužne pravne pravne radnje" kako bi zaštitila svoja prava uključujući pokretanje postupaka pred odgovarajućim međunarodnim sudovima.

Dodik je ocijenio kako bi stupanje na snagu ovakve odluke bilo štetno po interese BiH jer bi ona značila pokretanja spora ne samo s Hrvatskom nego i s Europskom unijom koja sufinancira gradnju Pelješkog mosta.

Kako je to predviđeno poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, odlučio je blokirati donošenje takve odluke pozivajući se na potrebu zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

On će svoje stajalište o tome obrazložiti pred parlamentom RS u Banjoj Luci a kako Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s koalicijskim partnerima tamo ima dvotrećinsku većinu, očekuje se kako će oni poduprijeti veto i time trajno staviti izvan snage Komšićevu i Džaferovićevu odluku.

Džaferović je pak u utorak najavio kako će se on i Komšić nastaviti boriti protiv gradnje Pelješkog mosta, što god odlučio parlament RS.

"BiH ne traži ništa što joj ne pripada i mi ćemo na tome ustrajati. Mi ćemo prava BiH osigurati. Što god da odluči Narodna skupština RS, mi se nećemo prestati boriti", izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 251 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com