Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Sloboda plovidbe ključna je za globalnu trgovinu i svjetsko gospodarstvo i učinit ćemo sve da je obranimo"

 
Hormuški tjesnac
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Ujedinjeno Kraljevstvo počelo je slati vojne brodove kako bi kroz Hormuški tjesnac pratili sve brodove pod britanskom zastavom.

 

Britanska fregata HMS Montrose koja se sada nalazi na tom području je u srijedu navečer izvršila prvu takvu misiju u skladu s novom politikom Londona. Britanska vlada je ranije rekla da nema sredstva za takve misije.

...

"Mornarica je dobila zadaću pratiti brodove pod britanskom zastavom kroz Hormuški tjesnac, individualno ili u skupinama, ukoliko pošalju odgovarajuću obavijest o svom prolazu", rekao je glasnogovornik vlade.

Sloboda plovidbe ključna je za globalnu trgovinu i svjetsko gospodarstvo i učinit ćemo sve da je obranimo", dodao je u izjavi.

Britanska vlada je ranije savjetovala brodovima pod britanskom zastavom da, ako mogu, izbjegavaju Hormuški tjesnac i obavijeste mornaricu ako moraju njime proći, ali je poručila da neće moći pratiti svaki brod.

Udruga britanskih brodara pozdravila je novu politiku vlade i ocijenila da će ona "pružiti sigurnost našoj brodarskoj zajednici u ovom nesigurnom razdoblju".

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Napetosti između Teherana i Londona su se zaoštrile prošlog petka kada su iranski komandosi u tjesnacu zaplijenili tanker Stena Impero koji plovi pod britanskom zastavom .

Stena Impero je "nakon zapljene dovučen do obale i predan je vlastima radi provedbe zakonske procedure i istrage", kako su priopćili Čuvari revolucije, ideološka vojska Islamske Republike.

Vlasnici tankera su u četvrtak objavili da je posadi na ograničeno vrijeme bilo dopušteno razgovarati s obiteljima te da su svi članovi posade dobro. Na tankeru su 23 člana posade, državljana Indije, Rusije, Latvije i Filipina.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 297 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr