Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Broj migranata koji su stigli na meksičko-američku granicu smanjio se od svibnja gotovo 40 posto

 
Trump
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Više od pet mjeseci od početka programa Trumpove administracije "Čekajte u Meksiku" ni jednom tražitelju azila nije odobreno utočište u SAD-u a migranti, koji većinom borave u meksičkoj pograničnoj zoni, uglavnom nisu uspjevali pronaći američke odvjetnike što bi povećalo njihove izglede u borbi za azil.

 

Znanstvenici sveučilišta u Syracusi, na temelju podataka za razdoblje od siječnja do kraja lipnja, ustanovili su da od 1155 zaključenih slučajeva u sklopu programa Meksiko samo 14 njih ima pravnog zastupnika - što je samo 1, 2 posto. Neriješenih je predmeta u sklopu toga programa 12.900.

...

"Jasno je da je vrlo malo tražitelja azila, prisiljenih ostati u Meksiku, moglo osigurati pravnog zastupnika za svoje imigracijske sudske postupke", navodi se u izvješću.

U imigracijskom postupku vlada nije obvezna omogućiti besplatnu pravnu pomoć tražitelju azila. Migranti imaju pravo na odvjetnika dok ga mogu platitii ili ako nađu nekoga tko će za njih raditi besplatno.

Pravni zastupnik uvelike povećava nečije izglede da dobije azil. 

Podaci pokazuju da tražitelji azila koje zastupa odvjetnik imaju pet puta veće izglede da dobiju azil od tražitelja bez odvjetnika, ističe se u izvješću.

U skladu s politikom "Čekajte u Meksiku" - službeno poznatom i kao Protokoli za zaštitu migranata ili MPP - tražitelji azila koji se boje progona u vlastitim domovinama poslani su u Meksiko da ondje čekaju postupke u SAD-u.

Prije su tražitelji azila u takvim situacijama nakon obavljenog razgovora smjeli ostati u SAD-u, obično u prihvatnim centrima ili s članovima obitelji.

Meksička vlada objavila je u utorak da se broj migranata koji su stigli na meksičko-američku granicu smanjio gotovo 40 posto od svibnja.

Porast broja ilegalnih migranata na američko-meksičkoj granici potaknuo je američkog predsjednika Donalda Trumpa da 30. svibnja zaprijeti Meksiku carinama ako se ne smanji broj migranata.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 325 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr