Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Washington želi da talibani zajamče da Afganistan neće postati sigurna luka za teroriste, a talibani su fokusirani na povlačenje svih stranih snaga pod vodstvom SAD-a iz Afganistan

 
Afganistan
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

SAD se priprema povući snage iz Afganistana u sklopu sporazuma s talibanima da se završi gotovo dvadesetgodišnji rat, objavili su američki mediji u petak.

The Washington Post i CNN citirali su neimenovane izvore koji kažu da će se prema dogovoru američke snage u Afganistanu smanjiti od oko 14.000 na 8.000 - 9.000.

...

Sporazum bi također zahtijevao da počnu izravni pregovori s kabulskom vladom, koju militanti nazivaju "režimskim lutkama na koncu".

Prema dogovoru drastično bi se smanjio i broj osoblja u američkoj ambasadi u Kabulu i broj pripadnika sigurnosnog osoblja, objavio je CNN.

Izvješće su se pojavila pošto je Zalmay Khalilzad, posebni američki predstavnik za pomirenje u Afganistanu, u srijedu rekao da je SAD voljan "zaključiti sporazum" ako talibani obave svoj dio u napredovanju pregovora između dviju stana.

SAD i talibani od prošle godine održavaju susrete u nadi da će se postići mirno rješenje afganistanskog sukoba, a novi krug pregovora trebao bi početi u Dohi za nekoliko dana.

Talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid rekao je u četvrtak da "postoji nada da bi se rješenje moglo finalizirati u ovom krugu".

Washington želi da talibani zajamče da Afganistan neće postati sigurna luka za teroriste, a talibani su fokusirani na povlačenje svih stranih snaga pod vodstvom SAD-a iz Afganistana.

Prema SAD-u, sporazum također uključuje primirje.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 289 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr