Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Do 31. ožujka 2020. neće biti odobreni zahtjevi za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju"

 
Saudijska Arabija
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Njemačka je odlučila produljiti embargo na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci, rekao je u srijedu glasnogovornik vlade.

 

"Do 31. ožujka 2020. neće biti odobreni zahtjevi za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju", rekao je glasnogovornik.

...

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je sugerirala da kani zadržati moratorij koji je uveden nakon ubojstva saudijskog novinara Džamala Kašogija prošle godine.

Berlin je povezao svoje stajalište s razvojem rata u Jemenu koji se smatra neizravnim ratom između Saudijske Arabije i Irana. Koalicijski sporazum između Merkelinih konzervativaca i njemačkih socijaldemokrata isključuje izvoz oružja zemljama koje sudjeluju u tom ratu. Na tome su inzistirali socijaldemokrati.

Podjele u vladajućoj koaliciji

Koalicija se, međutim, podijelila u vezi zabrane izvoza oružja u Saudijsku Arabiju nakon napada na njezina naftna postrojenja. Odgovornost za napade preuzeli su jemenski Huti, koje podržava Iran. Washington i Rijad optužuju Iran da je odgovoran za te napade, no on to niječe.

"Napadi su pokazali da je samoobrana Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u interesu naše vlastite stabilnosti“, rekao je vanjskopolitički glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba Juergen Hardt u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke ovaj tjedan.

Njegov stranački kolega Johann Wadephul ocijenio je da zabrana izvoza naoružanja šteti kako gospodarskim tako i sigurnosno-političkim interesima Njemačke. "Njemačkoj su potrebni strateški partneri u regiji. I pored svih razlika u te partnere spada i Saudijska Arabija“, rekao je Wadephul za agenciju Reuters.

SPD pak ustraje u svojem protivljenju.

"Čini se da je Unija CDU/CSU izgubila svoj vanjskopolitički kompas. Ubojstvo novinara Kašogija još uvijek nije razjašnjeno, a i rat u Jemenu traje nesmanjenom žestinom. Njemačko oružje nema što tražiti u područjima gdje se vodi rat“, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba SPD-a Soeren Bartol.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 471 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr