Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

KOMENTAR
Bakire, baljezganja o „amanetima“ i povijesti Bosne i Hercegovine ostavi za nekog drugog
 BAKIRE, JARANE, ZNAŠ LI TI ŠTO JE TO "AMANET"?
 
Bakir Izetbegović

 

 

PRESS: Komentar

 

 

 

Eto i to smo doživjeli! Konačno nam je otkrivena dugo čuvana „tajna“ vezano za „amanet“ pokojnoga Alije Izetbegovića kojim je on (navodno) Bosnu i Hercegovinu ostavio u naslijeđe turskom predsjedniku Erdoganu, ima tomu već više od 14 godina.

 

Čini se da je Bakir-bega put u Tursku prosvijetlio i daj Bože da to kod njega pređe u trajno stanje, iako nam dosadašnje iskustvo govori kako u tom pogledu itekako imamo prava biti skeptici.

...

Bakir je (kako javljaju mediji), upravo jučer (ponedjeljak, 23. listopada 2017. godine – treba to evidentirati, za svaki slučaj), obnarodovao kako se igrokaz oko „amaneta“ njegovoga rahmetli babe Alije „pogrešno i zlonamjerno“ tumači i shvaća i potom dao svoje (najnovije) objašnjenje, ustvrdivši da je smisao famoznog Alijinog „amaneta“ u tomu da „Turska pomaže izgradnju odnosa Bošnjaka s Hrvatima i Srbima i jačanje BiH kao države“.

Dođe mi da vrisnem od veselja!

 

Bakire, jarane, ružo rumena, rodila te nana, što (bolan ne bio) ne reče na vrijeme, da te ne ružimo i ne optužujemo bez potrebe!? Aman, zaman, 'ko je mog'o znat' da je to u pitanju!? Zbunio nas taj arhaizam („amanet“) načisto, pa zabasasmo siroti u bespuća bošnjačke zbiljnosti – oprosti!

Ali, čekaj malo!

Znaš li ti Bakire, sokole moj, što je to „amanet“? Znaš li što znači riječ „amanet“?

Bezbeli da znaš, ne sumnjam u to, al' da te (ipak) podsjetim.

Amanet je prema svim raspoloživim rječnicima (osim vašega „bošnjačkog“ – jer njega još nema na vidiku ili ga barem ja na internetu pronaći ne mogu): ono što se ostavlja kome na čuvanje, njegovanje ili na izvršenje; zalog, zavjet; ono što je dano u amanet; nasljedstvo, uzdarje za zaruke ili za vjenčanje (Vidi: https://jezikoslovac.com/word/ue8e), prevedeno na engleski jezik ima značenje OPORUKE ili TESTAMENTA.

Budući, Bakire, da Bosna i Hercegovina nije ničija prćija – pa tako niti tvoga rahmetli babe ili tvoja – a nije ni udavača da joj tko od vas miraz čuva, ostavi se svojih tragikomičnih objašnjenja, jer i sam znaš da ti nitko ne vjeruje. Nemoj vrijeđati našu inteligenciju, Allaha ti!

 

Jer, ostavimo li po strani taj nesretni „amanet“, ima toga još. Itekako ima onoga što bi ti trebao objasniti Hrvatima i Srbima, a vezano je za tvoje izjave i bilo bi jako zgodno ta objašnjenja i obrazloženja čuti.

Uvjeren sam da bi to bilo još smješnije nego ovo što si nam ga proslijedio iz Turske.

Sokole, kako tumačiš ono što si izjavio prije dva mjeseca u Cazinu, ustvrdivši kako su „Srbi i Hrvati izmišljene nacije“ i da oni vuku porijeklo od Bošnjana – čiji ste jedini autentični potomci upravo vi, tzv. bošnjaci? Pripadnici ova dva „nepostojeća“ ili (kako ti reče) „izmišljena“ naroda, su, dakle potomci vas „Bošnjana“ ili „bošnjaka“. Još uvijek nam niste otkrili kojom ste to alkemijom i metodom genetskog inženjeringa utvrdili da ste baš upravo vi i samo vi (koji pripadate muslimanskom vjerskom korpusu) izravni krvni nasljednici tog dijela stanovništva srednjovjekovne Bosne i Hercegovine (jer Bošnjani ili Dobri Bošnjani bili su društvena ili socijalna, a ne etnička, plemenska ili nacionalna kategorija). A bilo bi jako zanimljivo čuti to objašnjenje. Možda najveći živući „bošnjački“ etnogenetičar Muhamed Filipović zna? Ili onaj drugi, pukovnik u penziji Hakija Zoranić koji se također bavi istom alkemijom kao i Filipović?

Pitaj ih, pa javi. Da znamo.

 

Usput, sokole, valjda si obavješten o tomu da se sam termin „Bošnjani“ po prvi put javlja u poveljama bana Stjepana II i to točno 1326. godine, u dokumentu kojim on knezu Hrvatiniću daje na upravu župe Banjicu i Vrbanju (Vidi: Jelena Mrgić, Povelja bana Stjepana II Kotromanića kojom daje knezu Vukoslavu Hrvatiniću župe Banjicu i Vrbanju, GOPB, 1, Banja Luka, 2008, 11-22.), pa i to da su nakon 1340. godine, svi Kotromanići (osim Stjepana Ostoje koji je bio bogumil) bili rimokatolici.

I što ćemo sad? Tko je od koga nastao? Jeste li se vi „bošnjaci“ konačno odlučili čiji ste potomci – Hrvata, Srba, Dobrih Bošnjana ili Osmanlija?

 

Ova dva „izmišljena“ naroda (Hrvati i Srbi) ne smatraju da vi „bošnjaci“ imate manja prava zbog toga što ste se nacionalno odredili kao „bošnjaci“ 1994. godine, ali to vam ne daje za pravo negirati identitete drugih.

Kako vidiš, Bakire, povijest je sklisko područje, pogotovu za one koji za tu stazu nisu spremni.

I još nešto: Tko to sebi daje za pravo vezivati BiH za bilo koju zemlju i režim, pogotovu za današnju Tursku i Erdogana?

 

Na Hrvatsku je povika čim netko (uključujući i predsjednicu) zine i izjavi bilo što vezano za položaj hrvatskoga naroda u toj zemlji!? Odmah se diže kuka i motika uz tvrdnje da je to „miješanje u unutarnje stvari“!? A vi bi Erdoganu ostavljali u amanet ono što vaše nije niti je ikad bilo!? I to nije miješanje Turske u unutarnje stvari B i H? Turske, s kojom Europa, pa i kršćanski narodi Hrvati i Srbi imaju gorko višestoljetno iskustvo. Priče o „amanetu“ kojim se BiH daje Erdoganu, diktatoru i tiraninu koji Tursku vraća u srednji vijek u nastojanju njezine reislamizacije, ne samo da su neslane i opskurne, one spadaju u red bizarnih pojava i ideja kakvima se mogu baviti jedino luđaci.

Erdogana se priziva kao tutora ili „skrbnika“, baš kao da je ta jadna i napaćena BiH još uvijek osmanski ejalet ili ti pašaluk i kao da Izetbegovići na nju imaju tapiju. I njega se proglašava „borcem za demokratiju i ljudska prava“!?

No, nije loše Bakir beže, da si se konačno ipak sjetio (makar i reda radi) da u Bosni i Hercegovini žive pripadnici druga dva naroda (Hrvati i Srbi). Je li to trenutak tvoga osobnog „prosvjetljenja“ ili dio Erdoganove taktike, pokazat će vrijeme, ali zanimljivo je da ti je to sinulo u glavu upravo sad, u Turskoj. Grad na Bosporu ima čini se neke posebne čari i moći, za razliku od Sarajeva.

 

I naravno, znamo zašto „nisi imao vremena“ posjetiti grob Mustafe Kemala Ataturka.

On je tvorac moderne, sekularne Turske, a ti se svim silama i dosljedno trudiš pratiti ideju islamizacije B i H koju ti je rahmetli babo u amanet ostavio i vidu Islamske deklaracije.

I Erdogan bi zacijelo (samo da smije i može) Ataturka izbrisao iz povijesti svoga naroda.

Tvorac moderne Turske ukinuo je kalifat, a vas dvojica se zanosite neo-osmanskom koncepcijom Balkana i jugoistočne Europe. I to je ono što vas čini saveznicima.

Ova dva „nepostojeća“ naroda (Hrvati i Srbi), očekuju od tebe i tvojih suradnika, Bakir beže, samo jedno:

Da jasno i glasno potvrdite kako pravo na Bosnu i Hercegovinu imaju PODJEDNAKO SVA TRI NARODA i da su ta tri naroda u svemu JEDNAKOPRAVNI, KONSTITUTIVNI I SUVERENI.

Ništa drugo. Samo to.

 

I naravno, da se tog načela držite, umjesto da neprestano dolijevate ulje na vatru.

Bosne i Hercegovine će biti toliko koliko će u njoj biti stvarne ravnopravnosti i jednakopravnosti njezina TRI  konstitutivna i suverena naroda.

Ni više ni manje.

Je li to tako teško zapamtiti, Bakir beže?

 

A baljezganja o „amanetima“ i povijesti Bosne i Hercegovine ostavi za nekog drugog.

 

komentar

 

 

Foto: 1. DPCM

 

 Autor: Zlatko Pinter

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 212 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr