Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
PRESS

Piše: Pero Kovačević

Svi imaju karakter, samo je pitanje kakav je...
Procjenjujemo Zokijev karakter

 
Zoran Milanović
 

 

PRESS: Komentar

 

 

 

Zoran Milanović u utrku za predsjednika Republike ide sa sloganom ‘Predsjednik s karakterom’, ljevičarski stručnjaci i mediji - skloni Milanoviću tvrde da sloganom šalje poruku predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

 

Sam Milanović tvrdi: “Želim biti predsjednik moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske. Imam veliko političko i životno iskustvo, strast i ljubav služiti Hrvatskoj. Jer Hrvatska treba predsjednika s karakterom, kad imaš karakter imaš i stav”, te dodaje : “Imamo predsjednicu bez karaktera, predsjednicu bez identiteta, predsjednicu koja nas sramoti”.

...


Odmah upada u oko temeljna strategija Zorana Milanovića i njemu sklonih ljevičarskih medija, eto sam Zoran Milanović ima karakter i njega treba birati za predsjednika Republike.


Pa krenimo redom od pojma karakter do toga kakav je karakter Zorana Milanovića!?
Pojam karaktera se pojavljuje u okviru mnogih teorija ličnosti, bilo kao osnovni ili prateći pojam u objašnjenju individualnog reagiranja pojedinca. Podrazumijeva se, da je karakter spoj različitih osobina nekog pojedinca koji daje cjelovitu sliku te osobe, ali ono oko čega se različiti teoretičari ne slažu je, koje vrste osobina se smatraju karakternim osobinama.


Karakter se definira odnosno označava ključno obilježje osobnosti, specifičan sklop emocionalno-motivacijskih, socijalnih, moralnih i kongativnih izrazitih crta po kojima se ona razlikuje od svih drugih.


Prema Freudu, za razvoj sklopa crta karaktera značajno je kako je pojedinac prošao različite stadije u razvoju libida. Također je važan način kako je njegov ego ostvario odnos prema idu i superegu. Prema socijalnim analitičarima, na oblikovanje karaktera utječu i organizacija društva i međuljudski odnosi, a ne samo organizacija libida.


Neke od vrsta karaktera su: infantilni (nezreli) karakter, narcisoidni, neurotski, paranoično-agresivni, histerični karakter i dr.


Karakter je prema Hrvatskoj enciklopediji (grč. χαραϰτήρ: uklesani znak, urez; osobitost, biljeg), značaj, obilježje, prava narav čega; istinsko, najvažnije ili najistaknutije svojstvo neke osobe, stvari, pojave, događaja, epohe, zbivanja itd. U svakodnevnom se govoru često pogrješno upotrebljava kao istoznačnica za ličnost, premda se odnosi samo na njezina čuvstveno-motivacijska obilježja. U proširenom značenju pojam karaktera obuhvaća i moralne sastavnice ličnosti, što se u svakodnevnoj uporabi očituje u pridavanju oznaka poput »čvrst karakter« ili »pošten, karakteran čovjek«.


Prema tome, znanost kaže da nema samo Zoran Milanović karakter, karakter imaju svi, ali je pitanje kakav je!!


Odgovor na pitanje kakav je karakter Zorana Milanović može naći u jednom istraživanju znanstvenika. Kako bi došli do te uzbudljive spoznaje, znanstvenici su u okviru istraživanja (koje je objavljeno u “Journal of Personality and Social Psychology”) zamolili više ispitanika da procijene osobnost poznanika. Kako ti meni, tako ja tebi – ili obrnuto: “Tko druge vidi u pozitivnom svijetlu, time otkriva svoje vlastite pozitivne prednosti”, kaže Dustin Wood. I doista: što su više ispitanici procjenjivali druge kao osobe dobrog srca, sretne, emotivno stabilne ili ljubazne, toliko su više to zapravo bile karakteristike njihovog vlastitog karaktera.


Upravo tako se dogodilo i u “obrnutom slučaju”. Tako je velika vjerojatnost da osoba koja procijeni druge negativnima sama pati od depresije ili poremećaja ličnosti. S druge strane, primjerice, velikodušna osoba svoje poznanike također ocjenjuje velikodušnima (kakva je i sama), dok egoisti smatraju kako su drugi također egoistični poput njih.


Zaključno, prema ovom istraživanju znanstvenika može se zaključiti da je karakter Zorana Milanovića depresivan.


Znači, Milanoviću svi imaju karakter nisi ti iznimka, samo je pitanje kakav karakter imaju i kakav je tvoj karakter.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

komentar

 

 

Foto: 1. DPCM/Hina

 

 Autor: Pero Kovačević

 

 

 

 

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 661 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com