Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
PRESS

Piše: Pero Kovačević

Svrha kažnjavanja u kaznenom postupku je i prevencija koja se postiže utjecanjem i na sve druge da ne čine kaznena djela
Presudom Marini Lovrić Merzel je upućena snažna poruka dužnosnicima

 
Marina Lovrić Merzel
 

 

PRESS: Komentar

 

 

Jučerašnjom presudom Županijskog suda u Zagrebu , koja je izrečena bivšoj sisačko-moslavačkoj županici i bivšoj saborskoj zastupnici Marini Lovrić Merzel i suoptuženicima upućena je snažna poruka svim dužnosnicima i političarima.

 

Zašto to kažem? Da je tomu tako možete se uvjeriti iz ove moje kratke raščlambe jučerašnje prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu.

...

Krenimo redom.

Prvo valja dati odgovor na pitanje koja je svrha i cilj kažnjavanja počinitelja kaznenih djela.

Prema Kaznenom zakonu , svrha kažnjavanja je izraziti društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja te omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo.

Županijski sudu u Zagrebu je u izrečenoj prvostupanjskoj i nepravomoćnoj presudi bivšoj sisačko-moslavačkoj županici i bivšoj saborskoj zastupnici Marini Lovrić Merzel i suoptuženicima izrazio društvenu osudu počiniteljima počinjenih kaznenih koruptivnih djela. djela.

Svi optuženi proglašeni su krivima po svim točkama optužnice.

Marina Lovrić Merzel nepravomoćno je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 7 godina. Budući da je izrečena kazna viša od 5 godina, bivša SDP-ova županica i zastupnica odmah je prepraćena u Remetinec.

Kada presuda postane pravomoćna bivšoj županici će biti oduzeto preko 230 tisuća kuna nepripadajuće zarade, stan u Zadru kupljen novcem od mita te još 680.000 kuna i 10.000 eura. Svi nepravomoćno osuđeni moraju zajedno platiti 140.000 kuna sudskih troškova.

Lovrić Merzel je proglašena krivom zbog primanja 100.000 eura mita od Željka Žužića. Lovrić Merzel i Popec proglašeni su krivima i zbog kupovine zgrade Hitne pomoći.

Merzel je proglašena krivom i za plaćanje svojih savjetnika za posao koji su ionako trebali obavljati, za plaćanje poslova svojim poznanicima i rodbini, za organiziranje privatnih domjenaka na štetu županije, za peglanje službenih kartica županije za privatne troškove i za angažiranje konobara za domjenke na štetu Hrvatskih šuma.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobeščak osuđen je na kaznu zatvora od godine dana . Na zatvorske kazne od godine i pol osuđeni su Bernard Popec koji je županiji iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć i nećak bivše županice Dalibor Rožanković, koji je da je kupnjom apartmana oprao novac koji je Lovrić Merzel primila kao mito.

Svrha kažnjavanja u kaznenom postupku je i prevencija koja se postiže utjecanjem i na sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja. Upravo je Županijski sud u Zagrebu u jučerašnjoj presudi poslao snažnu poruku svim dužnosnicima i političarima da dobro razmisli prije odluke o počinjenu koruptivnih i drugih kaznenih djela jer će biti najstrože kažnjavani kao primjer svim drugim građanima.

Što nam još pokazuje analiza ovog kaznenog slučaja.

Prvo što pokazuje je bespotrebno odugovlačenje i trajanje ovog kaznenog postupka. Naime , postupak je pokrenut prije osam godina, a tek smo jučer dobili prvostupanjsku nepravomoćnu presudu. U uređenim zemljama bi ovakav kazneni postupak bio završen odnosno okončan pravomoćnom i izvršnom presudom u roku od pet godina.

Drugi bitan prigovor je selektivno pristup i postupanje Državnog odvjetništva u progonu dužnosnika koji su počinili kaznena djela . Takvih primjera je bezbroj, svatko od vas zna bar jedan.

Naravno da smo daleko od uspostave vladavine prava, brzog i učinkovitog procesuiranja počinitelja kaznenih djela , posebno dužnosnika. Jedna lasta ne čini proljeće, ali je ipak nekakav početak. Zar ne!?

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

komentar

 

 

Foto: 1. DPCM/scrshot Dnevnik.hr

 

 Autor: Pero Kovačević

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 353 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com