Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Nakon ovako jakih potresa serija potresa može trajati čak i do dva mjeseca

 
Potres
 

 

Novosti iz svijeta

 

Danas 26. studenog 2019. godine u 10 sati i 19 minuta na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je vrlo jak potres s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini.


Magnituda potresa iznosila je 5.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VI-VII  stupnja. Potres se osjetio diljem Dalmacije.

...

Informacije govore da se potres jako osjetio i u Vrgorcu.

"Potres u BiH je zasigurno povezan s potresom u Albaniji, ali ne pripada skupini užeg epicentralnog područja u Albaniji", kazao je za N1 seizmolog Krešimir Kuk.

 

Potres u Albaniji

Potres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih zabilježenih pored onog iz 1979., kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević i dodala da se ne može procijeniti bi li narednih dana epicentar mogao biti i u Crnoj Gori.

"Općenito ne bi trebalo... jedino da dođe do nekih pomicanja duž Jadrana, ali to u ovom trenutku ne možemo procijeniti", kazala je Mihaljević za podgoričke medije.

Kako je dodala, u ovom trenutku nema podataka o eventualnoj materijalnoj šteti u Crnoj Gori.

Ona je navela da je potres ove jačine mogao izazvati pukotine na slabijim objektima, ali da točne podatke nema bez izlaska na teren.

Jadranka Mihaljević je dodala i da nakon ovako jakog potresa serija potresa može trajati čak i do dva mjeseca, kao i da se intenzivniji potresi, odnosno takozvano smirivanje tla očekuju narednih dana.

Ona je dodala da je ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih.

"Potres od 21. rujna koji je iznosio 5,8 po Richteru bio je uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi", rekla je Mihaljević.

Ona je rekla da je potres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan od najjačih registriranih nakon onog iz 1979. godine.

"Međutim, pored onih koje smo zabilježili suvremenim spravama postoje mnogi povijesni podaci, čak i na području Drača, o vrlo jakim potresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svjedoči nam o efektima ranijih razornih zemalja", istaknula je Mihaljević.

 

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT/N1/Hina

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 363 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr