Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

KOMENTAR
Da, bilo je bolje, ali kome?
Osamdesete
 
stari zagreb

 

 

Piše: Zlatko Ivić

 

Gledam HTV i ne mogu vjerovati! Kakvi se to filmovi rade i najavljuju... "Crno bijeli svijet", nova sezona. Nostalgija i to malo žešća!

 

Opet, po nekim grupama čitam nostalgične izjave o tim osamdesetima i čitam priče o tome kako je onda bilo bolje, ljepše, novca nikad više i tako to.

...

 

partijska knjižica

A tko je onda imao novca? Oni čiji su roditelji imali onu malu crvenu knjižicu, oni čiji su roditelji bili razni rukovodioci...

A naši roditelji ili familije morali su po kruh u Njemačku, Austriju, Švicarsku, Ameriku - da bi koji dinar poslali kući.

Moj stari npr. nije uopće sudjelovao u mom odrastanju jer je bio vozač autobusa u nekad super firmi General turist. I da, bilo je novca, ali tek toliko za preživljavanje. Plaća koju je stari slao bila je dostatna za majku i mene da se prehranimo i platimo podstanarstvo, dok je on preživljavao od dnevnica. To znači da je non-stop bio na terenu i radio tisuće kilometara tako da sam ga skoro jedva i poznavao. Da, bilo je stvarno bolje... kome?


Govore da su sa sto dinara cijeli vikend zujali i opijali se, da bi im u ponedjeljak još ostalo za sendvič u školi, a obična žarulja koštala je 260 dinara. Pa kaj su mađioničari? Pitam se, da li su ikad vozili par-nepar, stajali u redu za kruh, imali redukcije struje, slavili Božić poskrivečki i ostalo? Dok sam ja kupovao po posrednicima, njihovi roditelji su redovito haračili po Trstu, Grazu i Istanbulu jer su imali novaca. A zašto? Zato što ga ovdje i onda nisu imali gdje potrošiti.


Zlatko IvićNeki pate za odmaralištima koje su pohodili u ono vrijeme, a kakvim odmaralištima? Opet onim koja su bila rezervirana samo za one sa tim čarobnim crvenim iskaznicama!

A ja sam bio sretan ako mi je stari bio na terenu negdje na moru, pa prvi puta (gle ironije) sam na moru bio u Dubrovniku, negdje u osmom razredu osnovne, gdje sam '92. skoro i ostavio kosti.

 

 

Da bilo je bolje, al' kome???

 

Zlatko Ivić - Komentar - Crne Mambe

 

 

 

 Foto: 1. Youtube, 2. fb, 3. UCM

Autor: Zlatko Ivić

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Zlajo

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 191 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr