Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Incident se dogodio kasno navečer u ponedjeljak kada su prosvjednici probili skoro 2 metra visoku ogradu

 
Prosvjed u Americi
 

 

Novosti iz svijeta

 

Prosvjednici su pokušali srušiti spomenik Andrewa Jacksona, sedmog američkog predsjednika, u parku blizu Bijele kuće u ponedjeljak, ali ih je policija rastjerala prije no što su konopcima uspjeli srušiti kip.

 

Prosvjednici su pokušali srušiti Jacksonov kip koji se nalazi na Trgu Lafayette, jednom od glavnih žarišta sukoba prosvjednika i policije.

...

Glasoviti brončani kip zadnji je u nizu spomenika koji su prosvjednici širom SAD-a pokušali srušiti nakon što je prilikom privođenja umro nenaoružani Afroamerikanac George Floyd krajem svibnja. Riječ je o spomenicima povijesnim ličnostima koje prosvjednici smatraju rasistima ili su povezani s robovlasništvom, 

Mete prosvjednika najčešće su spomenici generalima Konfederacije, ali su rušeni i kipovi Kristofora Kolumba, dok su u San Franciscu prosvjednici u subotu srušili spomenik posvećen generalu Unije Ulyssesu Grantu te svecu zaštitniku San Francisca svetom Juniperu.

Trump je na Twitteru napisao da su uhićeni mnogi ljudi zbog "sramotnog vandalizma" u Parku Lafayette i zbog oštećenja vanjskog dijela crkve sv. Ivana na Trgu Lafayette.

"Deset godina zatvora prema Zakonu o očuvanju veteranskih spomenika. Budite oprezni", upozorio je Trump.

Incident se dogodio kasno navečer u ponedjeljak kada su prosvjednici, koji su većinom nosilil maske zbog pandemije, probili skoro 2 metra visoku ogradu postavljenu u proteklim danima kako bi se zaštitio spomenik u središtu parka.

Prosvjednici su potom žutom bojom išarali pijedestal spomenika i zavezali konopac oko Jacksona i njegova konja, nakon čega su pokušali iščupati spomenik.

Više desetaka pripadnika snaga sigurnosti interveniralo je, te su pendrecima i suzavcem rastjerali prosvjednike.

Jackson bio je predsjednik u dva mandata od 1829. do 1837. s populističkim karakteristikama, zbog čega ga se ponekad uspoređuje s Trumpom.

Prije predsjednikovanja general, demokrat Jackson potpisao je 1830. Zakon o preseljenju Indijanaca (Indian Removal Act) kojim je prisilno iseljeno domorodačko stanovništvo s juga SAD-a u prostore zapadno od rijeke Mississippi, pri čemu je tijekom dugog puta, koje je prozvano Staza suza, umrlo više tisuća Indijanaca.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 517 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com