Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 

Obama - Crne MambePredsjednik Barack Obama u utorak je imenovao karijernog diplomatu Jeffreyija DeLaurentisa za prvog američkog veleposlanika na Kubi u više od pet desetljeća otvarajući put žestokoj borbi u postupku parlamentarne potvrde s republikancima na Kongresu koji se protive Obaminu otvaranju tom otoku kojim vladaju komunisti.

Imenovanje DeLaurentisa, glavnog diplomata u američkom veleposlanstvu u Havani od obnove diplomatskih odnosa prošle godine, označilo je  Obamin potez koji pokazuje da želi ići što je dalje moguće u normaliziranju veza s bivšim hladnoratovskim neprijateljem prije nego što mu završi mandat u siječnju.

Nominaciju mora odobriti Senat koji je pod kontrolom republikanaca, što se smatra teškom misijom  u godini predsjedničkih izbora i s obzirom na očekivan snažni otpor kubansko-američkih senatora među kojima su i Marco Rubio s Floride i Ted Cruz iz Texasa.

Rubio je u priopćenju već osudio Obaminu inicijativu na propast u  kojem jedan senator ima ovlasti zaustaviti nominaciju i tako odgoditi glasanje Senata o kandidatu.

U priopćenju Obama je pohvalio DeLaurentisa za njegovu vodeću ulogu u procesu normalizacije odnosa.

“Jedino sebi nanosimo štetu ako nemamo veleposlanika u Havani”, poručio je u priopćenju Obama.

DeLaurentis bi bio prvi američki veleposlanik u Havani nakon Philipa Bonsala kojeg je imenovao predsjednik Dwight Eisenhower.

Foto: HINA

Autor: HINA

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 305 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com