Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Komemoracija u povodu 25. godišnjice genocida održana je i u Europskom parlamentu

 
Srebrenica
 

 

Novosti iz svijeta

 

Posmrtni ostaci devet žrtava genocida u Srebrenici iz Sarajeva su prebačeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će sutra biti pokopani.

U istočnoj enklavi, pred kraj rata u BiH 1995. godine, u zločinu pod zapovjedništvom Ratka Mladića, ubijeno je 8 tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka.

...

U povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, večeras u 21 sat kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu održat će se svjetlosna projekcija cvijeta ''Sjećanje", Cvijet je niknuo iz boli, a predstavlja simbol borbe protiv masovnih stradanja ljudi.

Komemoracija u povodu 25. godišnjice genocida održana je i u Europskom parlamentu, gdje je hrvatski zastupnik Tonino Picula istaknuo nužnost borbe protiv negiranja genocida i zaštite žrtava od iskorištavanja u dnevnopolitičke svrhe.

- Da, zločin u Srebrenici je genocid i tako ga treba zvati. Imamo presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Ali protokom vremena samo će jačati naša obveza da zaštitimo žrtve i njihove obitelji od programiranog zaborava u režiji političkog inženjeringa. A takvih pokušaja ima i bit će ih još, od dodjele Nobelove nagrade onima koji negiraju genocid do kampanja dezinformiranja sponzoriranih od raznih autoritarnih režima, rekao je Picula naglasivši kako je zajednička europska dužnost ne dopustiti zločinu da naknadno trijumfira.

- To dugujemo žrtvama Srebrenice, ali i žrtvama s Ovčare i drugih masovnih stratišta na prostorima gdje je velikosrpski projekt ostavljao svoj zločinački trag, poručio je.

Čelnici europskih institucija istaknuli su kako je za povjerenje među narodima u BiH potrebno priznati patnje drugih te uspostaviti uzajamno poštovanje i dostojanstvo. Genocid u Srebrenici nazvali su jednim od najmračnijih poglavlja suvremene europske povijesti.

- Europa nije zaboravila što se dogodilo u Srebrenici, ali ni vlastitu odgovornost zbog toga što nismo uspjeli spriječiti i zaustaviti genocid. U Srebrenici Europa nije uspjela i suočeni smo s našom sramotom. Doista, genocid u Srebrenici i dalje ostaje otvorena rana na srcu Europe. Ona nas i dalje progoni, podsjeća na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više ne ponovi, rekao je Oliver Varhelyi, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 179 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com