Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Testiranje i praćenje kontakata, poboljšani nadzor javnog zdravlja, širi pristup medicinskim protumjerama...

 
Europska komisija
 

 

Novosti iz svijeta

 

Europska komisija je predstavila niz mjere za jačanje pripravnosti zdravstva EU-a za slučajeve izbijanja bolesti covida-19 kako bi se osiguralo da se širenje virusa može ograničiti i izbjeći novo opće ograničenje kretanja.


Mjere između ostaloga uključuju testiranje i praćenje kontakata, poboljšani nadzor javnog zdravlja i širi pristup medicinskim protumjerama kao što su osobna zaštitna oprema, lijekovi i medicinski proizvodi.

...

Uključene su i mjere za povećanje kapaciteta u slučaju povećane potražnje za zdravstvenom skrbi, nefarmaceutske protumjere, potpora manjinama i ugroženim osobama te mjere za smanjenje tereta sezonske gripe.

Jedna od mjera je i potpora prekograničnoj interoperabilnosti mobilnih aplikacija za praćenje i upozoravanje unutar EU-a.

U dokumentu se iznosi niz prioritetnih mjera koje trebaju poduzeti nacionalna tijela, Komisija i agencije EU-a. To su između ostaloga povećano testiranje i praćenje kontakata i nadzor, osiguranje neometane opskrbe osobnom zaštitnom opremom, lijekovima i medicinskim proizvodima s pomoću mehanizama kao što su zajednička nabava u izvanrednim situacijama i strateške zalihe EU-a.

Preporučuje se veća procijepljenost protiv gripe kako bi se  izbjegao dodatni pritisak na ionako opterećene zdravstvene sustave.

- Danas predstavljenim skupom mjera nastoje se suzbiti mogući novi slučajevi izbijanja bolesti covida-19. Poučeni iskustvima iz proteklih mjeseci izrađujemo planove kako bismo izbjegli improvizaciju, jačamo pripravnost u svim područjima, čuvamo jedinstveno tržište i njegove glavne slobode te olakšavamo put prema gospodarskom i socijalnom oporavku Unije, rekao je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides pozvala je na oprez jer virus i dalje kruži. 

- Oprez, pripravnost i koordinacija nužni su za sprečavanje općeg izbijanja bolesti. Danas pozivamo na snažno i zajedničko djelovanje kako bismo zaštitili naše građane te ćemo u tome podupirati države članice. Naša je odgovornost da se za to potpuno pripremimo. Sada nije vrijeme za opuštanje, rekla je Kyriakides.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 293 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com