Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Koridor kroz Hrvatsku ide kroz Karlovačku županiju

Na crnogorskim granicama pojačan prelazak ilegalnih migranata

 

Migranti

 

Novosti iz svijeta

 

 

Granična policija Bosne i Hercegovine od prosinca 2017. evidentirala je pojačan pritisak ilegalnih migranata iz Crne Gore, koji je nastavljen i u prvim mjesecima ove godine.

 

"U siječnju i veljači 2018. evidentirano je 146 ilegalnih prelazaka državne granice, a od ilegalnog ulaska u BiH odvraćeno je 325 osoba, informacija je koju je dobio crnogorski javni servis od sigurnosnih službi. Novinari su obišli pogranična područja preko kojih, kako kažu, vodi nova takozvana južna migrantska ruta.

...

Službe ocjenjuju kako se "više ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, već o sve organiziranijim i češćim pokušajima ulazaka migranata u BiH iz pravca Crne Gore". Ta ruta, kako je nedavno objavio Jutarnji list, polazi iz Grčke pa skreće prema Albaniji te iz Crne Gore preko mjesta Nudo ulazi u Aranđelovo i Trebinje u BiH.

Koridor kroz Hrvatsku, prema navodima Jutarnjeg lista ide kroz Karlovačku županiju, a u Sloveniju ulaze preko rijeke Kupe.

 

Novinari su posjetili pogranična mjesta Nudo i Aranđelovo i dobili potvrdu mještana da su vidjeli migrante. Kažu da se uglavnom kreću noću, ponekad i glavnom cestom, ali najčešće šumskim stazama izbjegavajući službene granične prijelaze između Crne Gore i BiH.

I podatci crnogorske granične policije upućuju na to da je došlo do otvaranja novog kraka migrantske rute. "U prošloj godini prihvatili smo 176 osoba koje su vraćene iz Republike Hrvatske i 248 iz BiH", kazao je za televiziju Crne Gore Vesko Damjanović - pomoćnik direktora crnogorske granične policije.

Crnogorska granična policija je tijekom 2017. zabilježila 614 ilegalnih prelazaka granice, dok je azil u Crnoj Gori prošle godine zatražilo 849 osoba. U crnogorskoj graničnoj policiji tvrde da migranti koji ilegalno uđu u Crnu Goru ne žele ostati u toj zemlji, te da centar za tražitelje azila koriste kao predah kako bi nastavili svoj put prema zapadnoj Europi.

 

Foto: 1. Srdjan Ilic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 447 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr