Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 

 

Petir - HVO

 

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu izrazili su zabrinutost zbog okolnosti u kojima je došlo do uhićenja desetorice Hrvata, nekadašnjih pripadnika HVO-a u Orašju, a u povodu posjeta Parlamentu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je u Bruxellesu imao niz sastanaka s predstavnicima europskih institucija, a u Europskom parlamentu je sudjelovao na sastanku Odbora za vanjsku politiku, na kojoj su također bili predstavnici nacionalnih parlamenata, među njima i Hrvatskog sabora. 

Izetbegović je rekao da da su uhićenja u Orašju provedena nesretno i nespretno, da nije riječ političkoj namjeri, jer političari nisu ni znali što sprema tužiteljstvo te da u tome nije sudjelovala bošnjačka politika.

Dubravka Šuica je rekla da je Izetbegovićev odgovor na njezin upit na diplomatskoj razini zadovoljavajući, ali da to ne otklanja sve sumnje. Teško je u to povjerovati s obzirom da od 28 časnika svih nacionalnosti uhićeno 10 samo hrvatskih časnika. To upućuje na sumnju, rekla je Šuica.

Zastupnica Marijana Petir također je izrazila zabrinutost posljednjim događajima i uhićenjima hrvatskih branitelja u Orašju. Istaknula da su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, a optužnice su podignute samo protiv branitelja hrvatske nacionalnosti koji su svih ovih godina živjeli u Orašju. Rekla je da je apsurdno, ukoliko je postojala sumnja u ratni zločin, da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine upravo sada pokrenulo postupke prema zahtjevu policije Republike Srpske protiv hrvatskih branitelja koji imaju i hrvatsko državljanstvo te su državljani EU. Percepcija je javnosti da ovi procesi imaju isključivi politički karakter usmjeren protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekla je Petir.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, koji je također sudjelovao na sastanku, rekao je kako ima dojam da Izetbegović smatra da je tajming uhićenja neprimjeren. Mislim da je on svjestan toga da postoji pravna nesigurnost među Hrvatima iz BiH i iz Hrvatske koji potiču iz BiH, koji su obuhvaćeni tim istragama i da treba u dijalogu između BiH i Hrvatske dogovoriti prekid te pravne nesigurnosti, kaže Kovač.

 

Foto: HRT.hr

Izvor: HRT.hr

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 1040 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com