Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Most, remek djelo, definiran kao legitiman vojni cilj
RUŠENJE MOSTARSKOG MOSTA (9.11.1993.)

Mostarski most

 

Stari most u Mostaru, remek-djelo poznatog osmanskog arhitekta Sinana izgrađen je za vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog. Stoljećima je bio prepoznatljiv simbol grada, a nakon što je 427 godina spajao zapadnu i istočnu obalu rijeke Neretve, u jutarnjim satima (10:16) 9. studenoga 1993. godine srušen je.

 

Već tijekom napada srpskih snaga na Mostar 1992. u Mostaru su porušeni gotovo svi mostovi koji su spajali dvije obale. Nakon uspješne zajedničke obrane Hrvata i Muslimana, pod vodstvom Hrvatskoga vijeća obrane, dotadašnji saveznici nakon višetjednih tenzija, u svibnju 1993. ulaze u sukob te je Mostar izložen novim razaranjima.

...

 

Mostarski mostU to vrijeme,  srpskim granatama već značajno oštećen Stari most predstavljao je jedinu vezu između istočne obale Neretve, pod nadzorom Armije BiH i manjeg dijela grada na zapadnoj obali, također pod nadzorom muslimanskih snaga, te je služio za prebacivanje ljudstva i vojne tehnike. Tijekom žestokih topničkih i pješačkih djelovanja 8. i 9. studenoga došlo je do nekoliko izravnih pogodaka u most koji se srušio u Neretvu što je zabilježeno kamerama.

Već nakon 10-ak dana pokrenuta je istraga protiv trojice pripadnika HVO-a, odnosno posade tenka iz kojeg je most gađan. Iako je istraga prekinuta te nije pouzdano utvrđeno tko je odgovoran za rušenje mosta, u najvećem dijelu javnosti prihvaćeno je tumačenje da je za to odgovorna hrvatska strana, odnosno po zapovjednoj odgovornosti tadašnji načelnik GS HVO general Slobodan Praljak.

Rušenje Staroga mosta bilo je sastavni dio optužnice protiv Praljka i još petorice bosanskohercegovačkih Hrvata pred Međunarodnim sudom u Haagu. Tijekom suđenja obrana je iznijela vještački nalaz kojim se dokazivalo da most nije srušen tenkovskim projektilom već eksplozivom postavljenim i detoniranim s istočne strane Neretve.

Nepravomoćnom presudom u svibnju 2013. presuđeno je da HVO nije srušio Stari most koji je, štoviše, definiran kao legitiman vojni cilj. Rušenje Staroga mosta time nije postalo ništa manje kontroverznan povijesni događaj, kao i većina ostalih sličnih tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, čin rušenja nepravedno je već dva desetljeća prikazivan kao barbarski čin uništavanja spomenika kulture od strane Hrvata, te na taj način, pripisavan kao simboličan, ali netočan dokaz teze o hrvatskoj agresiji na BiH.

Sam most u potpunosti je obnovljen 2004. godine i danas iznova simbolizira ljepote Mostara i Hercegovine.

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj, povjesničar

foto: 1. mostarski.net, 2. sarajevski.ba

 

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 
 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 397 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com