Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Šarec: Naš je cilj sastaviti koaliciju za Sloveniju, a ne koaliciju protiv Janše

Pahor će mandat dati Janši, ali ne isključuje alternativni scenarij

 

Pahor

 

Novosti iz svijeta

 

 

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je nakon razgovora s Janezom Janšom, kojemu namjerava dati mandat za sastav nove vlade, da u sadašnjoj situaciji ne vidi razloga zašto mandat ne dati izbornom pobjedniku, ali je dopustio da dođe do situacije u kojoj bi vladu formirala neka druga većina.

 

Ako bi se pokazalo da neka druga većina, mimo volje Janše i njegove stranke pokaže da je sposobna formirati neku drugu vladu s potrebnom potporom, onda očekujem da će se Janša, kojemu želim dodijeliti mandat, ponovo javiti kod mene i reći da mandat ne može prihvatiti, kazao je Pahor.

...

No, Pahor je dodao da do takvog eventualnog razvoja događaja nema razloga sumnjati da su mogući pregovori u kojima će Janša uspjeti sastaviti vladu, a tome procesu treba dati dovoljno vremena, uz razumljivu diskretnost sudionika, ali i transparentnost cijelog političkog procesa.

Janša je rekao da se s time slaže te da je on, kao izborni pobjednik sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) koja je dobila 25 zastupničkih mjesta i relativnu većinu u novom parlamentu, spreman za razgovore sa svim parlamentarnim strankama o stabilnoj vladi koja je odmah početi rješavati realne probleme.

Pokušat ćemo sastaviti koaliciju za Sloveniju, a ne koaliciju protiv Šarca, Židana ili Cerara, kazao je Janša, aludirajući na čelnike stranaka koji su unaprijed najavili da neće pristati na koaliciju s Janšinom strankom i da će pokušati prikupiti 46 potpisa kako bi dokazali da u parlamentu imaju većinu i da sami s ostalim manjim strankama mogu formirati vladu bez relativnog pobjednika.

S mogućnošću da dođe do situacije u kojoj će njegova stranka ostati izvan vlade složio se i Janša, ali upozorio da ona ne bi bila stabilna i da se ne bi zasnivala na usklađenom programu jer je riječ o strankama različitog profila.

Marjan Šarec, čija je kandidatska lista na parlamentarnim izborima u Sloveniji osvojila drugi najveći broj mandata u novom parlamentu, nakon Slovenske demokratske  stranke (SDS) Janeza Janše koja ima relativnu parlamentarnu većinu, sastao se s premijerom u odlasku i predsjednikom Stranke modernog centra (SMC) Mirom Cerarom, u inicijativi okupljanja svih stranaka, osim Janšine, kako bi se dobila potpora od umjerenog centra do krajnje ljevice.

Imali smo vrlo konstruktivan razgovor o situaciji. Obojica smo konstatirali da postoji volja da se u koaliciju s Janšom ne ide,  kazao je nakon susreta Šarec, dodavši da se dan prije sastao i s bivšom premijerkom Alenkom Bratušek koja je sa svojom strankom u novom parlamentu izborila pet mandata, te da je i ona istoga mišljenja.

Naš je cilj sastaviti koaliciju za Sloveniju, a ne koaliciju protiv Janše, rekao je Šarec, pojasnivši da se najprije sastao s Bratušek i Cerar jer mu se čini da su mu programski najbliži.

 

 

Foto: 1. hrt.hr

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 250 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja